Genç İşsizliğinin aşısı perakende. « Mall&Motto

18 Nisan 2024 - 18:08

Genç İşsizliğinin aşısı perakende.

reklam
Genç İşsizliğinin aşısı perakende.
Son Güncelleme :

30 Haziran 2017 - 11:19

266 views
reklam

 

Modern perakendeciler, özellikle genç ve  kadın istihdamında öncü rol oynuyor. Toplam istihdamın % 14’üne iş sağlayan perakende sektöründe, kadın çalışanların oranı % 24. Toplam kadın istihdamının ise % 11’i perakende sektöründe çalışıyor.

Döviz kurları, istihdamdaki işveren yükleri ve ithalata getirilen ek vergiler nedeniyle maliyetleri yükselen ve hem kârlılıklarını hem de istihdama katkılarını sürdürmekte zorluk çeken perakende oyuncuları, ekonominin canlandırılması için vergi indirimleri gibi düzenlemeler bekliyor.

Ekonominin daha da canlanması için alınan önlemlerde sektörün gerçekleri dikkate alınmazsa daha zor günler kapıda. Verimlilik ve kârlılık problemleri nedeniyle kapanan mağaza sayısının artmasından endişe ediliyor.

Kiralamalarda kur sabitlemesi veya TL bazlı kiraya geçilmesi, istihdam yüklerinin hafifletilmesi ve vergi indirimleri gibi düzenlemeler sektörü rahatlatabilir. Kategori Mağazacılığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, istihdam yaratma konusunda perakende sektörünün öncü konumunu koruduğunu belirtti. Türkiye genelinde tüm yaş gruplarında % 11,3 ve gençlerde % 19,9 seviyelerine ulaşan işsizlik oranının ciddi boyutlara geldiğine değinen Özpamukçu, perakende sektörünün istihdam konusunda daha fazla desteği hak ettiğini ifade etti. Sektör içinde el ele verilerek çözümler arandığını belirten Özpamukçu, bu dönemde devlet desteklerinin de artmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Özpamukçu, özellikle istihdam yüklerinin hafifletilmesi, vergi indirimleri gibi düzenlemelerle sektörün rahatlatılmasının; ekonomiye hızlı ve olumlu bir etkisinin olacağının da düşünülerek, hayati önem taşıdığını dile getirdi.
İşsizliğin ve kayıt dışının aşısı modern perakende TÜİK tarafından açıklanan ağustos 2016 dönemi verilerine göre toplam istihdamın % 14’ü perakende sektöründe çalışıyor. Perakende sektörünü, özellikle genç işsizlik oranıyla mücadelede “aşı” olarak tanımlayan Özpamukçu, sektörün kadın ve genç istihdamında öne çıktığını belirtti. İstatistiklere göre perakende sektöründe çalışanların % 24’ü kadın. Toplam kadın istihdamından alınan pay ise % 11. Esnek çalışma uygulamalarını sistemli bir şekilde yürüten modern perakendeciler, bu özellikleriyle genç ve kadın istihdamında öne çıkıyorlar. Tamamen kayıtlı ve tüm hakları sağlanmış bir istihdam yaratan sektör oyuncuları, işveren üzerindeki yüklerin azaltılmasını ve devlet desteğinin artırılmasını talep ediyor.
Modern perakendeciler, kurumsallaşmış yapıları neticesinde tüm süreçlerini kayıtlı, kurallı ve ilgili mevzuata uygun olarak denetlenebilir bir şekilde sürdürüyorlar. Sektörün bu önemli özelliğine dikkat çeken Özpamukçu; “Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede biz modern perakendecilere büyük iş düşüyor. Sadece kendi iç süreçlerimizde değil, birlikte çalıştığımız çözüm ortaklarımız, tedarikçilerimiz, üreticilerimiz ve hizmet sağlayıcılarımızı da kayıtlı ve denetlenebilir olmaları yolunda zorluyoruz. Eğer bizimle iş yapmak isteyen bir firma varsa, bu gereksinimleri sağlamak zorunda. Aksi halde biz de süreçlerimizi denetleyemez hale geliriz.” dedi.

Önemli bir maliyet kalemi olan kiralarda kur sabitlemesi hayati önem taşıyor
Son dönemdeki genel ekonomik durumdan perakende sektörünün de etkilendiğini belirten Özpamukçu, döviz kurlarının yükselmesi, asgari ücret uygulaması ve ithalata getirilen ek vergilerin maliyetleri artırdığına dikkat çekti. Döviz kurlarındaki ani artışlar neticesinde kira maliyetlerinin artık kontrol edilemez hale geldiğini ifade eden Özpamukçu, bu artışları tüketiciye yansıtmamak için direndiklerini belirtti. Özpamukçu şöyle devam etti:

“Maliyetlerimiz yükseldikçe kârlılıklar düşüyor. Dövizdeki dalgalanmalar maliyetlerimizi olumsuz etkiliyor. Özellikle kira maliyetleri kontrol edilemez hale gelmiş durumda. Maliyetlerimiz arasında kiralarımızın payı gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla ciro içindeki oranı da büyüyor. Bu konuda perakende sektörünün tüm tarafları elini taşın altına koymalı. AVM’ler ve perakendeciler olarak aynı gemide ilerliyoruz. Sektörümüzün bugün ulaştığı 220 milyar TL’lik büyüklüğe, AVM’ler ve perakendeciler bir arada çalışarak ulaştık. İçinde bulunduğumuz bu dönemi de daha önce olduğu gibi yine birlikte aşacağız.” Özpamukçu, 3.500 satış noktasında 120 bin kişi istihdam ederek 65 milyar TL ciro yaratan KMD üyelerinin Türkiye’deki kiralanabilir AVM alanının yaklaşık %30’unu kapladığını belirterek; “Dolarizasyon problemimiz devam ediyor. Döviz borcu bulunmayan, yatırım kredisinin ödemesini tamamlamış AVM’lerin TL bazlı kiraya dönmelerini bekliyoruz. Diğer AVM’ler de mutlaka kur sabitlemeli. Kurların ağustos ayı seviyelerinde sabitlenmesi, maliyetlerimizi kontrol edebilmemiz açısından önem taşımaktadır. AVM’lerin global pazar kaygılarını anlıyoruz, ancak kiracılarını memnun etmeden bu değerlerini koruyamayacaklarını da göz önüne almalarını bekliyoruz. AVM’lerde ve caddelerde boşalan mağazaları üzülerek görüyoruz. İşimizin doğası gereği belli bir verimliliği ve karlılığı yakalayamadığımız mağazalarımızı kapatıyoruz. Kapanan mağazaların artması, en büyük endişemizdir. Bu durum bizler için olduğu kadar, AVM yatırımcılarımız için de istenmeyen bir durum.” dedi.

Ekonominin canlandırılması için sektör içinde de ortak çalışmalar planlandığını belirten Özpamukçu sözlerine şöyle devam etti: “Döviz kurlarındaki artışın getirdiği yüklerin yanı sıra, ücretlerde bu yılbaşında yaşanan beklenmedik artışın çok yüksek maliyetlere sebep olması ülkemizin istihdamında istediğimiz kadar katkı sağlamamızı engelliyor. Ticaretteki daralma ile düşünüldüğünde mutlaka bahsettiğimiz istihdama yönelik desteklerin devreye alınması gerekir. Ayrıca piyasanın hareketlenmesi için, 2009 yılında uyguladığımız ekonomiye can verecek KDV
ve ÖTV kampanyaları gibi uygulamalar da düşünülmeli. Bu uygulamalar, ÖTV’nin yüksek oranlarda uygulandığı elektronik, kozmetik gibi sektörlerimizi de rahatlatabilecektir. Biz sektör oyuncuları olarak AVM yatırımcılarımızla birlikte, operasyonlarımızı aksaklık olmadan sürdürebilmek ve müşterilerimizi memnun edebilmek amacıyla el ele vererek çözüm yolları geliştiriyoruz. Devletimizden de destek bekliyoruz.”

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam