Metro Toptancı Market, kurumsal değerleri, iş modeli ve tüm faaliyetlerinin sürdürülebilirlik performansını paydaşlarının bilgisine sunduğu Sürdürülebilirlik Raporu 2016’yı yayımladı.
Metro Toptancı Market, tüm iş süreçlerinde mükemmeli ararken vazgeçmediği sürdürülebilirlik konularını anlattığı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Küresel Raporlama İnisiyatifi’nin (GRI) G4 “Temel” ilkeleri ışığında hazırladığı raporla ekosisteminde yer alan paydaşları için yarattığı değeri paylaşıyor.
Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Türkiye’de faaliyet göstermeye başladıkları 1990 yılından itibaren anlamlı bir “iz” bırakma hedefiyle çalıştıklarını belirterek, “Kazandığımız ticari başarının arkasında etik, şeffaf, yerel ve uluslararası kanunlara titizlikle uyan kurumsal sistemlerimiz ve bu sistemler çerçevesinde hareket eden yetenekli insan kaynağımız bulunuyor. Sürdürülebilirliği iş modelimizin temeli olarak görüyoruz ve bu rapor ile sürdürülebilirlik için vazgeçilmezlerimizi paydaşlarımızın bilgisine sunuyoruz.” dedi.
Her şey sürdürülebilir bir gelecek için
Aldıkları her kararın gelecek nesillere etkisini düşündüklerini vurgulayan Özerkan, şunları kaydetti: “Sahip olduklarımızı korumak, çeşitliliği sağlayabilmek, damak paletimizi zenginleştirmek, yenilik yaratarak sektöre yön verebilmek için hayata geçirdiğimiz projelerde, çevreye ve topluma karşı sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Bu doğrultuda Coğrafi İşaretli Ürünler projemizle bugüne kadar, kaybolma tehlikesi yaşayan çok sayıda ürüne sahip çıktık. Sürdürülebilir balıkçılık, hayvan refahı, hayvan ırklarının korunması ve et izlenebilirliği projelerimizle bir yandan kaybolmaya yüz tutmuş palamut, kıvırcık kuzu gibi hayvan ırklarını koruma altına alırken, diğer yandan hayvanların çiftlikten mağazaya kadar olan sürecini izleyerek ürünlerin gıda güvenliğinden emin oluyoruz.”
Metro, üreticiyle tüketici arasında köprü kuruyor
Türkiye’de üretilen meyve ve sebzelerin ancak %52’sinin tüketicinin tabağına gelebildiği gerçeğinden hareketle TÜBİTAK iş birliğiyle Gıda Kayıplarının Azaltılması Projesi’ni başlattıklarını dile getiren Genel Müdür Kubilay Özerkan, “Gıda kaybını ve atığını en aza indirmek için kendimizi üretici ve tüketici arasında bir köprü olarak konumlandırıyoruz. Tedarik zincirimizi tarladan tüketicinin tabağına kadar bir bütün olarak ele alıyoruz.” dedi.
Gıda kayıplarını önleme konusundaki çalışmalarını bir adım ileriye taşıyan Metro, sektörün öncü 50 restoranının şefleri ve işletmecileriyle 100 noktada güçlerini birleştirdi; Metro Gıda Hareketi’ni başlattı. Bu yeni hareket, gıda kayıp ve atıklarının önlenmesi için farklı kanallardan tüketicilere ulaşarak bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Akıllı enerji çözümleri
Sadece gıda kayıp ve atıkları konusunda değil, harcadığımız su, enerji ve iş gücü konusunda da sürdürülebilir ve verimli bir yol izlememiz gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla 2030 yılında 2011’de kullandığımız enerjinin yarısını kullanmak için akıllı enerji çözümleri arıyoruz. 2016 yılında Antalya mağazamıza 390 kwp’lik güneş enerjisinden elektrik üretim santrali kurduk. Bu sistemle yılda 700.000 kwh’lik enerji tasarrufu sağlayarak 140.000 ton CO₂ emisyonunun engelledik. 2015 yılına göre yenilenebilir enerji kullanımımızı %158 oranında artırdık. İklim değişikliğiyle mücadelede bu tarz bütüncül çözümlerle hareket etmemiz gerektiğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
Türk şeflerine destek
Özerkan, Fresh Food Academy, Kasap Okulu gibi sektöre özel olarak hazırlanan eğitim programlarıyla çalışanlarının eğitim ve bilgisini geliştirdiklerini, işveren markasına yatırım yaptıklarını, Gastronometro ile Türk gastronomi dünyasını ve Türk şeflerini uluslararası boyutta desteklediklerini belirtti. “Metro’da bizi başarıya götüren asıl şey, başarıya ulaşana kadar her gün yeniden ortaya koyduğumuz mükemmellik arayışımız. Vazgeçmeden uyguladığımız kurumsal rutinlerimizle paydaşlarımızın işlerine değer katıyor, markamıza duyulan güveni haklı çıkarıyoruz. Mükemmelleşmenin hiçbir zaman sonu gelmeyecek bir yolculuk olduğuna inanıyor, kolay vazgeçmemeyi ilke ediniyoruz.”
Metro Sürdürülebilirlik Raporu 2016’dan öne çıkanlar:
• Metro’da 2016 yılında kadın istihdam oranı %33 ve üst yönetimde bu oran %34,6 şeklinde gerçekleşti.
• 2016 yılında çalışanlara kişi başı ortalama 16,8 saat eğitim verildi. Çalışan bağlılık oranı Türkiye’deki tüm sektörlerde %54 iken, Metro’da %64 seviyesine çıktı.
• 2016’da tedarikin %98’i yerli üreticilerden karşılandı.
• Metro’nun kurucuları arasında yer aldığı Business Social Compliance Initiative’in (BSCI) ilkelerini tüm tedarik zincirine yaymak için 2016’da düzenlenen eğitimlere 247 tedarikçi katıldı.
• Lojistik faaliyetlerde ürün güvenliğini sağlayan IFS Lojistik (International Featured Standards Logistic) belgesini alan Antalya Platformu ile Metro Türkiye, bu sertifikaya Türkiye’de ve Metro ülkeleri arasında sahip olan ilk şirket oldu.
• Müşteri Memnuniyeti Nabzı Araştırması 2016 sonucu 7,4/10 olarak gerçekleşti.
• Bağımsız bir şirket tarafından Metro müşterileri ile yılda iki kez yüz yüze görüşmelerle yapılan Marka İmajı Araştırması’nın 2016 skoru %96 oldu.
• Metro Müşteri İlişkileri saha ekipleri günde ortalama 1.900, yılda 390.000 müşteri ziyareti gerçekleştirdi.
• Aylık olarak hazırlanan Metropost ile 500.000’den fazla müşteriye hem ürünler hem de kampanyalar hakkında detaylı bilgi verildi.
• Gastronometro’da 2016 yılında 3.000 profesyonel ağırlandı. 700 çalışana Gastronometro’da eğitim verildi.
• Horeca Günleri’nde 7.400 kilometre yol kat ederek 14 şehir ve 22 mağazaya ulaşıldı.
• Dünyanın en prestijli gastronomi yarışması kabul edilen Bocuse d’Or Türkiye ayağının ana sponsorluğu ve ürün tedarik sponsorluğuna 2013 yılından bu yana devam edildi.
• Yenilenebilir enerji kullanımı 2015 yılına kıyasla %158 oranında artırıldı.
• Baz yıl olan 2011’e göre %18 enerji tasarrufu sağlandı. (2020 yılında 2010’a göre %35 oranında daha az enerji tüketilmesi hedefleniyor.)
• 2016’da ambalaj atık miktarı 2015’e göre %12 oranında azalırken, bu atıkların %54’ü yetkilendirilmiş kuruluş aracılığıyla toplanıp geri kazanıldı.
• 2016’da emisyon yoğunluk oranı 2015’e kıyasla %12,9 oranında azaltıldı.
• TÜBİTAK ile Türkiye’de ilk kez Meyve Sebze Kayıp ve Atıklarının Azaltılması Araştırması gerçekleştirildi . Tüm iş ortaklarının iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda tedarik zincirindeki gıda kayıpları, 2016 yılında bir önceki yıla göre %20 oranında azaltıldı.
• Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ile yürütülen “Palamutlar Nerede?” projesinin raporu yayımlandı.
• 2013 yılından itibaren toplam 174 adet hayvan çiftliği hayvan refahı konusunda denetlendi, 200’e yakın hayvan çiftliği sahibi eğitimlere katıldı.