Malatya Kayısısı, Avrupa Birliği’nden ‘Coğrafi İşaret’ tescili aldı « Mall&Motto

29 Mart 2024 - 05:05

Malatya Kayısısı, Avrupa Birliği’nden ‘Coğrafi İşaret’ tescili aldı

reklam
Malatya Kayısısı, Avrupa Birliği’nden ‘Coğrafi İşaret’ tescili aldı
Son Güncelleme :

23 Temmuz 2017 - 1:48

279 views
reklam

 

 

Metro Toptancı Market’in Türkiye gündemine taşıdığı ve büyük önem verdiği Coğrafi İşaretli Ürünlerin sayısı her geçen gün artıyor. Son olarak dünyanın en lezzetli kayısısı olarak bilinen Malatya Kayısısı da Avrupa Komisyonu’ndan da Coğrafi işaret tescili aldı. Malatya Kayısısı, bundan böyle Avrupa pazarında, marketlerde ve raflarda, AB resmi coğrafi işaret amblemiyle satışa sunulacak.

Türkiye’nin en önemli coğrafi işaretli ürünlerinin başında gelen ve Malatya’nın en önemli geçim kaynağı olan kayısı 2016 yılında yapılan 79.171 tonluk ihracatı ile önemli ürünlerimizden biri olarak ön plana çıkıyor. Metro Toptancı Market ise başta Rusya, Almanya ve Avusturya olmak üzere 16 ülkeye yıllık 355 ton Malatya kayısısı ihraç ediyor.

Metro Türkiye, Coğrafi İşaretli Ürünlere sahip çıkıyor

Coğrafi İşaretli Ürünlerin kırsal kalkınmayı ve sürdürülebilir tarımı desteklediği inancıyla konuyu 2012 yılında Türkiye gündemine taşıdıklarını belirten Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, “Henüz ülkemizde insanların coğrafi işaretin ayrımında olmadığı günlerde, biz bu konuyu memleket meselesi olarak gördük ve sahip çıktık. Coğrafi İşaretli Ürünlere özel bir proje geliştirerek, yerel ürün tedarikçilerini desteklemeyi ve unutulmaya yüz tutmuş ürünleri tekrar gün ışığına çıkarmayı hedefledik. Bu proje sayesinde bugüne kadar, kaybolma tehlikesi yaşayan 80’den fazla ürüne sahip çıkıldı. Türkiye’deki ve Avrupa’daki birçok Metro mağazasının raflarında bugün Aydın incirinden Diyarbakır karpuzuna, Taşköprü̈ sarımsağından Finike portakalına kadar 80’in üzerinde coğrafi işaret tesciline sahip ve aday ürün yer alıyor” şeklinde konuştu.

Dünyanın en iyi kayısısı olarak nitelendirilen Malatya Kayısısının da Coğrafi İşaret tescil sürecinde destek verdiklerini vurgulayan Özerkan, “Bu süreçte Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile iş birliği yaptık. Hem prosedürler konusunda onlara yol gösterdik hem de Malatya kayısısının ticaretini geliştiriyoruz. Bugün Metro raflarında satışa sunduğumuz Malatya Kayısısını, 100 aktif üreticinin bulunduğu Sınırlı Sorumlu Karacaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden alıyoruz” dedi.

Malatya Kayısısının ayırt edici özellikleri

  • Kurutma olgunluğunda hasat edilerek kükürtlenmiş ve kurutulmuştur.
  • Homojen sarı renktedir.
  • Kuru kayısıya özgü tat ve kokuyu taşır.
  • Natürel kuru kayısı ise hasat edildikten sonra kükürtleme işlemine tabi tutulmadan kurutulan açık veya koyu kahverenginde olup kayısıya özgü tat ve kokuyu taşır.
reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam