Gamze Özlü
Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı
Gayrimenkul alanında bol ve bereketli satışların, hatta rekorların kırıldığı 2017 yılını geride bıraktık. Sektörün gözü artık 2018’de. Geride bıraktığımız yıl, sektör açısından bakacak olursak oldukça umutlu bir yıl oldu. Uzun vadeli konut kampanyaları, KDV oranlarının iyileştirilmesi, belli miktarda gayrimenkul alan yabancılara Türk vatandaşlığı hakkının tanınması gibi sektörünün güç kazanması için 2017’de atılan önemli adımlarda başarılı sonuçlar alındı. Öyle ki Ekim ayına kadarki süre içinde yani 10 aylık sürede Türkiye’de toplam 1,153.610 adet konut satışı yapıldı. Kasım ve Aralık aylarını da ekleyince, 2016’da satılan toplam 1,341.453 adet konut sayısının üstüne çıkılacağı öngörülüyor.
2018’e yeni girdiğimiz şu günlerde ise sektör yeni yıla biraz endişeli başladı. Çünkü en büyük yatırımcısı Ortadoğu ve Arap bölgeleri olan gayrimenkul sektörü, ABD’nin Kudüs kararı sonra yeni krizle karşı karşıya kalan yatırımcı bölgelerin, bu yıl yapacakları hamleleri merakla bekliyor. Hal böyle olunca yeni yılda satışlarda bir durağanlık yaşanabilir. Ancak yeni yılın ilk çeyreğinde sektörde bir durağanlaşma olabilir gibi görünse de satış rakamlarında düşüş beklenmiyor. Yılın ortalarına doğru hedeflenen satış rakamlarına ulaşılabileceğini ve sektörde ciddi bir büyümenin yaşanabileceğini öngörüyoruz.
Sektörün önemli oyuncuları ise yeni yılda KDV oranlarının iyileştirilmeye devam edilmesini, kentsel dönüşümün hız kazanmasını, Türk vatandaşlığına geçmek için yabancılardan istenen 1,5 milyon dolara gayrimenkul alımı şartının, satışların artırılmasına katkı sağlamak için 1,5 milyon doların altına indirilmesini bekliyor.
Kadın beğenisini kazanan konutlar daha hızlı satılıyor
Ev almaya karar verirken kadın-erkek faktörü önemli bir rol oynuyor. Ancak kararı verirken son sözü kadınlar söylüyor. Günümüzde satılan her 100 evden yaklaşık 70’inde kadının karar verici olması da konut projelerinde kadın beğenisini kazanmanın önemini ortaya çıkardı. Durum böyle olunca daha hızlı konut satmak isteyen inşaat firmaları harekete geçti. Ekibimizle birlikte yaptığımız bir araştırmada her ay satılan yaklaşık 400 konutun %70’inde satın almaya kadının karar verdiğini gördük. Kadın eve geliyor, inceliyor ve son sözü kendisi söylüyor. Ancak evi satın almak isteyen kişi evli olmasa da kız kardeşlerin, annelerin, halaların hatta büyükannelerin kararı, satın alma üzerinde büyük rol oynuyor. Yani erkek tek başına satın almaya karar veremiyor. Erkeğin tek başına satın alma kararı verdiği oran son derece az. 100 tane ev satıldığını düşünürsek erkeklerin satın almada etkisi %30’u geçemiyor.
Bitcoin ile ev almak Türkiye’de mümkün mü?
Bitcoin, günümüzde kripto ya da sanal para olarak adlandırılan bir para birimi. Normal cebimizdeki para gibi Bitcoin ile de birçok şeyi sanal yollarla satın alabiliyorsunuz. Şuan ki değeri tam 77 Bin 850. Yani 3 ya da 4 Bitcoin’e sahipseniz İstanbul’da bir daire alma şansına sahipsiniz ancak henüz bir ya da iki firma dışında Bitcoin ile satış yapacağını açıklayan firma yok. Dünyada da şuana kadar sadece ABD’de bir konutun Bitcoin ile satıldığını biliyoruz. Yavaş yavaş sanal para birimini tanıyacağını açıklayan inşaat firmalarını da duymaya başladık. Şunu belirtmek isterim ki sadece 3-4 yıl içinde birkaç dolardan binlerce dolara ulaşan bu para birimine karşı temkinli olmanızda fayda var. Çünkü halen bazı endişeler söz konusu. Sanal paranın aldatmaca olduğuna dair. Güvenliğinden de endişe ediliyor. Hatta Çin ve Rusya Bitcoin’i yasakladığını açıklayan önemli iki büyük ülke oldu. Açıkçası geleceğin para birimi olduğunu görüyoruz. Ancak şuan ki alt yapı buna hazır değil. Bunun yanı sıra Rusya ve Çin dışında diğer devletlerin de nasıl bir tavır içinde olacağı merak konusu.