Perakende sektörü Dijitalleşen İK’ya hızla ayak uyduruyor!  « Mall&Motto

5 Ekim 2024 - 22:15

Perakende sektörü Dijitalleşen İK’ya hızla ayak uyduruyor! 

Perakende sektörü Dijitalleşen İK’ya hızla ayak uyduruyor! 
Son Güncelleme :

19 Eylül 2018 - 14:27

258 views
reklam

 

 

Günümüzdeki zorlu ekonomik gidişata rağmen işe alımda frene basmayan sektörlerin başında perakende geliyor. Sektörün özellikle saha kadroları için aday arayışı ise son hız devam ediyor. Mağaza çalışma koşullarının pek çok kişi için zorlu olarak nitelendirilmesi sebebiyle ortaya çıkan çalışan devir oranı da göz önünde bulundurulduğunda; perakende sektöründeki insan kaynakları ekiplerinin birinci önceliği işe alım süreci oluyor. Bu noktada ise perakende ekiplerinin imdadına son yıllarda trend bir kavram olan “Dijital İK” yetişiyor.

 

Perakende sektörü, yoğun işe alım temposu ile hıza en çok ihtiyaç duyan sektörlerin başında geliyor. Aday yaratmak, seçilen adayların mülakat organizasyonu, mülakata ayrılan süreler, değerlendirme araçlarının uygulanması ve ayrı ayrı yorumlanarak sonuca gidilmesi oldukça zaman alan ve zahmetli bir yöntem. Buna rağmen, perakende sektöründe çoğu kurum hala bu geleneksel yöntemlerle ilerliyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan değerlendirmeler ve yoğun mülakat süreçleri ise insan kaynakları birimlerinin daha önemli bir gündemi olan stratejik İK çalışmalarına yeteri kadar vakit ayıramamasına sebep oluyor. Madalyonun diğer yüzünde ise hiçbir değerlendirme aracı uygulamadan, yüzeysel bir mülakat süreci ile işe alım yapan şirketlerin sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Bu alımların yarattığı hayal kırıklığı ve şirkete verdiği zarar çoğu zaman pozisyonu boş tutmaktan daha fazla oluyor.

 

Yenilikçi yaklaşımlar adayları etkiliyor

Assessment Systems CEO’su Levent Sevinç, dijitalleşen İK’ya en hızlı adapte olması gereken sektörlerin başında yoğun işe alım yapan, devir oranı yüksek olan ve genç bir aday kitlesine sahip olan perakendenin geldiğini belirtiyor. Adaylara iyi bir işe alım deneyimi yaşatmak, hızlı ve yüksek bir tahmin gücü ile adaya ulaşmak ancak dijitalleşen bir İK ile mümkün. Çevik İK anlayışını benimseyen markaların bu dönüşüme daha hızlı adapte olduğunu belirten Sevinç, adayların kurumda çalışma tercihlerinde de bu tarz modern ve hızlı işe alım süreçlerinin olumlu yönde etkisi olduğunu vurguluyor.

 

Dijital İK zaman kazandırıyor

Peoplise CEO’su Çağatay Güney’e göre de perakende sektöründeki İK ekiplerinin başarılarının en önemli faktörlerinden birinin, işe alımı hızlı ve doğru şekilde yapmaları olduğunu söylüyor. Diğer taraftan, bu hedefe ulaşmak için ayrılan zaman, daha kritik öneme sahip görevlerin geri planda kalmasına sebep oluyor. Oysaki idari bir bölüm olarak görülen insan kaynakları artık şirketlerin stratejilerini belirleyen ana departmanlardan biri. Güney, günümüz İK ekiplerinin işe alım gibi vakitlerinin çoğunu alan işlere pratik ama nitelikli çözümler bularak, kalan vakitlerini stratejik ortak olarak geliştirmeleri gereken projelere ayırması gerektiğini vurguluyor.

 

Dijital İK’nın avantajları:

  • İK ekiplerinin operasyonel yükünü hafifletmek
  • Daha fazla ve nitelikli doğru adaya ulaşmak
  • Değerlendirme araçlarının sonuçlarının sistem tarafından yorumlanması
  • Mülakat sorularının online yapılması ile aday deneyiminin iyileştirilmesi
  • Tüm değerlendirme adımlarının bütünleşik değerlendirilmesi ile yanılma payının azaltılması

 

Zaman baskısı işe alım sürecini niteliksiz hale getirmemeli

İşe alım süreçlerinde, aday araştırma, mülakat, test, envanter gibi tüm değerlendirme aşamalarının tek bir online platform üzerinden yapılması hem vakit hem de nitelik anlamında geleneksel yöntemlere nazaran fark yaratıyor. Sık arama yapılan pozisyonlar için her değerlendirme aracında kurumun aradığı ideal profili belirlemek önemli. Bu sayede, değerlendirilen her adayın istenen düzeyde olup olmadığı kolayca tespit ediliyor. Bunun yanında mülakat, test ve envanterden elde edilen verilerin birlikte değerlendirilmesi ile bütünleşik bir sonuç görmek ve bu yönüyle değerlendiriciden kaynaklı yorum hataları veya yanlış işe alım kararlarının verilmesini en aza indirmek mümkün.

 

Perakende ihtiyaçlarına özel online işe alım platformu

Çalışan devir oranını istenen oranlara çekmek ve en doğru adayları işe almanın yolu pozisyona uygun değerlendirme araçları kullanmaktan geçiyor. Diğer taraftan, işe alım için görüşülen adayların perakende sektöründe fazla sayıda olması ve bu adaylarında uzun süreli araçları cevaplamaya isteksiz olması değerlendirme aracı kullanım oranını düşüren faktörler arasında. Bu gerçekleri göz önünde tutarak Assessment Systems ile Peoplise iş birliğiyle hazırlanan “Perakende İşe Alım Paketleri” ile İK ekipleri sınırsız adaya online değerlendirme platformu kullanıcılığı sağlıyor.

 

Peoplise ve Assessment Systems’ın perakende sektöründeki ihtiyaçları ve hedef kitleyi göz önünde tutarak hazırladıkları bu paket, İK’cıların halihazırdaki işe alım süreçlerini iyileştirmelerine ve çok daha etkin bir aday deneyimi sunmalarına yardımcı oluyor. “Perakende İşe Alım Paketleri” işe alım sürecini optimize ederek maliyet tasarrufu sağlarken diğer bir yandan sosyal medya, psikometrik testler ve video teknolojileri ile de doğru adayı çekmelerini sağlıyor.

 

Bu paketin kullanıcılarından olan FLO Mağazacılık İK Direktörü Ersin Aydın, İK’da dijitalleşmeye oldukça önem verdiklerini belirterek, söz konusu paketin ihtiyaçlarına hem teknolojik hem de niteliksel anlamda cevap verdiğini belirtiyor. Paketin aynı zamanda işe alım için ayrılan süreyi oldukça azalttığını bununla birlikte dil yeteneği, zihinsel yetenek ve kurum yetkinlikleri gibi kavramları ölçerek tahmin gücünü yükselttiğini ve adayı çok yönlü tanımayı olanaklı hale getirdiğini de ifade ediyor. “Perakende İşe Alım Paketleri”nin geleneksel yöntemlere göre uzun vadede daha ekonomik bir çözüm olduğunun altını çizen Aydın, ek olarak online platformda kullanılacak araçların bilimselliğinin önemine değinerek, bu konuda titiz bir değerlendirme yaptıklarını da dile getiriyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam