Perakende ve bilişim sektörü profesyonelleri 2 Ekim Salı günü Perakende Teknolojileri Konferansı’nda bir araya gelerek, perakendeye özel teknolojik çözümleri ve gelişmeleri değerlendirdi
Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından 2 Ekim 2018’de beşincisi düzenlenen “Perakende Teknolojileri Konferansı”nda perakende ve bilişim sektörlerine yön veren profesyoneller bir araya geldi.
Bu sene beşincisi düzenlenen konferansın ana konusu teknolojideki büyük dönüşümün sektöre etkileri idi. Perakendenin tüm kategorilerinden profesyoneller ile bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaların ve girişimcilerin katılımcı olduğu konferansta önemli bir network ortamı oluşturuldu. Perakende Teknolojileri Konferansı’nda maliyetlerin kontrolünde ve verimlilik artışında büyük katkı sağlayan teknolojik çözümler, perakende özelindeki örnekleriyle ele alındı.
KMD YÖNETİM KURULU BAŞKANI YENAL GÖKYILDIRIM: “KMD OLARAK PERAKENDE TEKNOLOJİLERİ KONFERANSININ BEŞİNCİSİNİ HAYATA GEÇİRMEKTEN ÖTÜRÜ GURURLUYUZ”
KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, açılış konuşmasına “Perakende Teknolojileri Konferansı”nın beşincisini gerçekleştirmekten büyük gurur duyduklarını ifade ederek başladı. KMD üyelerinin Türkiye çapında yaklaşık 6 bin satış noktasında 165 bin kişilik bir istihdam ve 82,5 milyar TL seviyesinde ciro yarattığını vurgulayan Gökyıldırım, gündemdeki önemli konulara dikkat çekti.
“Döviz kurlarına bağlı olarak kontrol edilemeyen şekilde artan kira maliyetleri gündemin en başında yer alıyor” şeklinde konuşan KMD Yönetim Kurulu Başkanı, içinde bulunulan dönemde, dövizdeki aşırı hareketliliğin tüm ülke gündeminde olduğunu ve özellikle AVM ve cadde mağazaları sahipleri ile uzlaşma yolu arandığını ancak çözüme ulaşılamadığını belirtti. Bunun neticesinde kaçınılmaz olarak mağaza kapatmaya varabilecek bir duruma gelindiğini ifade eden Gökyıldırım, geçen ay yapılan düzenleme ile TL’ye geçiş uygulamasını desteklediklerini, verilen sürenin tamamlanmasına 10 gün kaldığını ve bu konuda sevindirici gelişmeler olmasını umut ettiklerini dile getirdi.
EKONOMİNİN GELİŞİMİNİN SÜRMESİNDE VE ENFLASYONLA MÜCADELEDE, PERAKENDE SEKTÖRÜNÜN TEŞVİKLERLE DESTEKLENMESİ ÖNEM TAŞIYOR
Organize perakendecilerin, Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde kilit rol oynadığına dikkat çeken Gökyıldırım, ürün ve hizmeti tedarik ederken oluşan fiyat artışlarının son tüketiciye olabildiğince az yansıtılmaya çalışıldığını vurguladı. Perakendenin ana maliyetlerinden olan personel ve enerji maliyetlerine ilişkin sektörün teşviğe ihtiyacı olduğunu belirten Gökyıldırım, Eylül ayında sona eren asgari ücret desteğinin de yeni bir düzenlemeyle daha yüksek bir oranda tekrar yürürlüğe alınması gerektiğini vurguladı.
Perakende sektörünün istihdam yaratma gücünün çok önemli olduğunu ifade eden Gökyıldırım; “Asgari ücrete verilen devlet desteğinin sürmesi, istihdama büyük katkı sağlayan perakende sektörü için büyük önem taşımaktadır. Gelinen noktada karsızlıkla mücadele içinde olan perakendecilerin personel maliyetlerinin artması, hem sektörü büyük zorluğa sokacak hem de dolaylı olarak ülke ekonomisinin gelişimini ve işsizlikle mücadeleyi sekteye uğratacaktır.” şeklinde sözlerini sürdürdü.
GENÇ VE YERLİ PROJELERE TAM DESTEK
Bu sene gerçekleşen konferansın yeniliklerinden de haber veren KMD Yönetim Kurulu Başkanı Gökyıldırım, teknolojik çözümlerin gelişmesi ve yaygınlaşması adına start-up projelerine çok inandıklarına ve konferans genelinde bu projelere özel yer verildiğine de değindi. Konferansın, teknolojideki trendleri, gelişmeleri, yenilikleri ele almasının yanı sıra, perakendeye özgü teknolojik çözümleri sahneye çıkarmasıyla farklılaştığını belirten Gökyıldırım şöyle devam etti: “Konferansımızın ilk yılından beri büyük önem verdiğimiz, Çözüm Oturumları dediğimiz bu özel oturumlarda, perakendeci müşterileriyle beraber çözümlerini paylaşacak olan teknoloji firmalarını sahnede ağırlıyoruz. Burada amacımız, biz perakendecilerin sorunlarına çözüm geliştiren, verimliliğimizi artıran, operasyonlarımızı hızlandıran projeleri ve geliştiricilerini tüm sektöre tanıtabilmek. Böylece, teknoloji firmalarının önünü açarken bu çözümlerin yaygınlaşmasıyla da perakende sektörünün verimliliğini artırmayı hedefliyoruz.”
PERAKENDE ÖZELİNDE ÇÖZÜMLER KONFERANS SAHNESİNDE
Yerel teknoloji firmalarını Türkiye’nin en güçlü perakendeci firmalarıyla bir araya getiren tek etkinlik olan “5. Perakende Teknolojileri Konferansı” bu doğrultuda erken saatlerde Meet&Tech adı verilen mini tanışma toplantıları ile başladı. Bu sene ikincisi gerçekleşen mini toplantılarda teknoloji ile ilgilenen yaklaşık 60 girişimci, KMD Yönetim Kurulu üyeleri başta olmak üzere perakende sektörünün öncü isimleri ile tanışma fırsatı yakaladılar. Bu toplantılarla yerli tedarikçiler geliştirdikleri çözümlerle daha büyük pazarlarla tanışma imkanı buldular.
“Geleceğin İnovasyonu: Amazon ve Perakendenin Etkisi” başlığı ile düzenlenen panelin ilk bölümünde, Saferock firmasının CEO’su Shah Karim, tüm dünyada değişen tüketici davranışı ve taleplerine karşı sektörde gerçekleşen değişiklikleri ve Amazon’un sektöre etkisi üzerine yaratıcı fikirler aktardı. “Yönetişimde Teknoloji ile Gelen SüPeR Dönem” oturumunda, Rasyotek İnsan Kaynakları Bilişim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, işletmeler adına fark oluşturacak, maliyetleri düşürecek, karar süreçlerine katkı ve yönlendirme sağlayacak analizleri katılımcılarla paylaştı.
“Geleceğin Müşterisinin Beyni / Tanıştıralım, “Beyniniz” isimli sunumu ile dikkat çeken Nöro Sağlık Beyin Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi kurucusu Uzm. Dr. Kerem Dündar, dönüşen dünyada müşterilerin her gün algısının değiştiğine ve farklı kanallar üzerinden müşteriye erişmenin müşteride yarattığı etkilerin çeşitliliklerini farklı bakış açılarıyla paylaştı.
“Dijital Odaklı Çoklu Kanal Yönetimi” paneli ile, Vodafone Dijital Dönüşüm Direktörü Ender Özgün, dijitalin tüketicilerin hayatına daha fazla girmesi ile, tüketim alışkanlıkları ve kanal tercihlerinin değişmesine değindi.
“Perakendenin Geleceği: Akıllı Raflar ve Büyük Veri” başlıklı sohbette Intel, Türkiye Perakende Satış Direktörü Koray Yıldız ve Teknosa, Satış Genel Müdür Yardımcısı Tansel Tuzcu, tüketicilerin hız, kişiselleştirilmiş ve çok kanallı alışveriş deneyimleri talep ettiği geleceğin perakendesinde raflar satış noktası olmaktan çıkarak Veri Toplama ve Deneyim Yaratma noktalarına dönüştüğünü enine boyuna konuştular.
Çözüm oturumlarının birinci bölümünde 10’ar dakikalık 3 farklı oturum ardı ardına gerçekleştirildi. “Mağazada Müşteriye Özel Ürün Önerileri”nde Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu ve Faik Sönmez İş Geliştirme ve Bilgi Sistemleri Direktörü Berkan Çiçek bir araya gelerek, mağazalarda satış danışmanlarının satış ve check-out operasyonlarının hızlandırılması ve müşteri deneyimlerinin iyileştirilmesini ele aldılar. “IoT ve Artırılmış Gerçeklik Mağazada!” başlıklı konuşmasında Opthema Teknoloji Servisleri, Genel Müdür Yardımcısı Alper Önsoy, müşterilere yeni nesil mağaza içi deneyimleri sunarken iş sahiplerine pazarlama ve satış perspektiflerinden katma değerli analitik veri sağlayan sistemi; örneklerle anlattı. “Dinamik Fiyatlandırma ve Etiket Yönetimi’” oturumunda xPlace Genel Müdürü Alper Türkay ile Arçelik Pazarlama A.Ş’nin Merchandising Yöneticisi Gökçe Atasel Şenocak, dinamik fiyatlandırmanın önemi ve buna ilişkin uygulamaları örneklerle aktardılar. “Yarından Sonra Teknoloji” oturumunda ise Sabancı Digital, Genel Müdürü ve CEO’su Burak Aydın, İş hayatının dijital doğanlar tarafından yönetildiği, robotların mağazalarda hizmet ettiği, her ürünün kişiselleştirildiği, Artırılmış/Sanal gerçekliğin normalleştiği, online/offline dünyanın ayrım çizgisinin kaybolduğu, mağazadaki her bakışın anlamlandırıldığı bir döneme girildiğini paylaştı.
Konferansın öğleden sonraki akışı çözüm oturumlarının ikincisi ile start aldı. Yine perakendeye özel teknolojik çözümlerin mercek altına alındığı 6 ayrı oturum gerçekleşti. “Moda Perakendesinde Analitik Dönüşüm” oturumunda, Obase Proje Yöneticisi Sibel Önat ile Ayaydın-Miroglio Group, Bilgi Teknolojileri & E-Ticaret Direktörü Hakan Duran bir araya geldi. Veriye dayalı yönetim yetkinliğini artırdığı, analitiğin kullanımında ciddi bir dönüşüm başlattığı projenin nasıl hayata geçirildiğini anlattılar. “Yenilikçi Ödeme Sistemleri ile Fiziksel Perakendenin Dönüşümü”nde BKM, BKM Express Direktörü Antar Turgay, Migros Ticaret A.Ş. İş Geliştirme – İş Birlikleri ve Ek Gelir Projeleri Müdürü Uğur Taflan katılımcılara bilgi aktardılar. Mobil ödemelerin perakende de hayatı nasıl şekillendireceğine dair görüşleri tartıştılar.
“Mağaza Operasyon Yönetimi ve Müşteri Yolculuğu Analitiği”nde Komolog, Kurucu Genel Müdürü Demir Gönenç ve Caffé Nero, CEO’su Ahmet Ş. Yanıkoğlu, perakende sistemleri otomatizasyonu, müşteri/ potansiyel müşteri AR-GE’leri, MalllQ teknolojisi hakkında deneyimlerini paylaştılar. “Zahmetsiz E-ticaret”te ise Arvato SCM, Genel Müdürü Umur Özkal ile IKEA, E-ticaret Müdürü Ayşe Gedikli, e-ticaret sektöründe depo ve dağıtımın tek elden yönetiminin avantajlarını anlattılar.
“Sektörün Online Hali” ise günün kapanış oturumu idi. Pegasus Hava Yolları, Genel Müdürü Mehmet T. Nane, Watsons Türkiye, Genel Müdürü Mete Yurddaş, IKEA, Alternatif Satış Kanallarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dilan Birinci, TBWA, Medyadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Nüzhet Algüneş, Penti, Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo’ nun konuşmacı olarak yer aldığı oturumda, dijital pazarlamaya ayrılan bütçelerde etkin planlama, gerçekleşen hedeflerin analizi konuları ele alındı ve değerli konuşmacıların deneyimleri ile unutulmaz bir sohbet gerçekleşti.
SEKTÖRE KATKI SAĞLAYAN YENİ TEKNOLOJİLERE ÖDÜL
Bu sene ikinci kez düzenlenen PE-TEK – Perakende Teknolojileri Ödülleri programına başvuran teknoloji çözümleri arasından ödüle layık görülen firmalar da konferansta ödüllerini aldılar.