Türkiye’de perakende sektörünün nabzını tutan sektörün en büyük buluşma platformu Perakende Günleri’nin ikinci günü birbirinden değerli konuk ve konu başlıkları ile devam ediyor. İkinci günün sabah seansı, sektör profesyonellerinin kadın istihdamı, sürdürülebilir perakende ve marka hikâyeleri konu başlıklarındaki oturumlarıyla tamamlandı.
Perakende Günleri’18’in ikinci günü Shell Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Meltem Okyar Perdeci’nin sunduğu ‘Shell’de Kadın Enerjisi Projesi’ ile devam etti. Perdeci konuşmasında Shell’in elde ettiği başarılara ilişkin sayısal veriler paylaşırken aşağıda yorumlarda bulundu: “Perakende Günleri’ne son 3 yıldır katılıyoruz ve bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Shell olarak dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biriyiz. Bugün burada olma sebebimiz dünyanın en büyük perakende şirketlerinden biri olmamız… Hatta tek marka altında faaliyet gösteren dünyanın en büyük perakende şirketiyiz. 70’ten fazla ülkede 44bin satış noktamız ile her gün 30 milyon müşterimize hizmet veriyoruz. Küresel olarak tüm dünyada marketlerimize yatırım yapıyoruz. Hedefimiz 2023 yılında dünya genelindeki gelirlerimizin yüzde 50’sini akaryakıt dışı ürün ve hizmetlerden elde etmek. Dünyada geçtiğimiz yıl 150 milyon kahve, 250 milyon soğuk içecek 450 milyon atıştırmalık satışı gerçekleştirdik.
Türkiye’de, Cumhuriyetimizin kurulduğu 1923 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Ülke genelinde 15 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. 1013 istasyonumuz ile her gün 1 milyondan fazla misafirimize ürün ve hizmetlerimizi sunuyoruz. Amacımız; hareket halindeki herkese daha iyi ve daha keyifli bir yolculuk sunabilmek. İhtiyaç duydukları ürünleri marketlerimizde bulundurmak. Bugün Shell Select marketlerimizde 1500’den fazla ürün sunuyoruz.”
Amacımız 2020’de Shell Select Market sayımızı Türkiye genelinde 500’e çıkartmak
Perdeci konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye genelinde 42 ilde 350 Shell Select mağazamız var. Deli2Go kendi markamız. Lezzetli sandviçler, sağlıklı salatalar ön plana çıkarken, geleneksel lezzetler bu aralar en çok tercih edilen ürünlerimizden. Marketlerimizde bulunan fırınlarımız sayesinde simit, kruvasan gibi sıcak lezzetleri de misafirlerimize sunuyoruz. İstasyonlarımızı ziyaret eden 2 kişiden biri Shell Select marketlerimizi de ziyaret ediyor. Amacımız 2020’de Shell Select market sayımızı Türkiye genelinde 500’e çıkartmak. Sadece ürünlerle değil, hizmetlerimiz ile de fark yaratıyoruz. Örneğin, bir çalışma arkadaşımızın fikri ile minik misafirlerimize özel çocuk tuvaletlerimizi oluşturduk. Bir diğeri “Engelsiz Hizmet Alanımız”; sektörde yarattığımız bir ilk, geçen sene ilk defa bu sahneden Shell & Turcas Perakende Satışlar Genel Müdür Yardımcımız Murat Birgül, Perakende Günlerinin değerli katılımcılarıyla paylaşmıştı. 1 yılda “Engelsiz Hizmet Alanı” sayımız 500 oldu. Bu yıl bizleri çok heyecanlandıran yeni bir ilke daha imza attık. Kadın istihdamı konusuna Shell olarak öncülük ettik. Mesleğin kadını erkeği olmaz dedik ve erkek egemen olarak bilinen enerji sektöründe Shell’de Kadın Enerjisi projesini hayata geçirdik.
Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. Yılı, aynı zamanda Shell’in Türkiyedeki faaliyetlerinin 100. Yılında 5000 kadın çalışanı istasyonlarımızda istihdam etmeyi hedefliyoruz. Projemiz mart ayında başladı ve iş ortağımız İŞKUR ile çok güzel çalışıyoruz. Bayilerimiz projelerimizi çok sahiplendi ve birinci yıl hedefine ulaştık. Projemiz tüm Türkiye’de güçlenerek devam ediyor. Tüm Türkiye genelinde istihdamımız şu an 900’e yaklaştı. İstihdam ettiğimiz kadın çalışanlarımızın hayatında fark yarattığımızı düşünüyoruz. Sadece onların hayatlarında değil; birlikte çalıştıkları iş arkadaşları, misafirlerimiz, istasyonlarımızdan oldukça olumlu geri bildirimler aldık.”
Soysal Deneyim Araştırmaları Bölüm Başkanı Oğulcan Ergüney, ‘Sektörün Hizmet ve Deneyim Karnesi’ başlıklı oturumunda ‘Soysal Perakende Endeksi’ni açıkladı ve aşağıdaki ifadeleri kullandı: “Soysal Perakende Endeksi, müşterilerimize sunmakta olduğumuz hizmet ve deneyimden oluşan sektörel bazlı bir karne… 2017 ve 2018’de gerçekleştirdiğimiz mağaza ziyaretleri ve denetim araştırması sonucu altında elde ettiğimiz deneyimi 13 alt sektör başlığında inceliyoruz. Geleneksel müşteri projeleri, deneyim araştırmaları, online deneyimler. Sektör ortalamasında ideali 100 puan ama sektör ortalamasına baktığımızda puan 50’lerde. Otomobil bu durumu en az yaşayan sektör. Market sektörü ve fast fashion müşterilerin en çok çaba göstermesi gereken alanlar olarak gözüküyor. Online müşteri deneyimlerini de ölçüyoruz. Şikâyete gelene kadar skorlar fena değil. Ancak insani deneyime ihtiyaç duyulan yerde skorlar yarı yarıya düşüyor. Herkesin hedefi müşteri deneyimini iyileştirmek, tekrar alım yapmalarını sağlamak, kârlılığı göz önünde bulundurup ciroyu artırmak. Müşterilerin marka algısını anlamak için nedenlerini anlamalıyız. Bu nedenleri anlamlandırarak aksiyona çevirmeliyiz. Gelecek yılda umarım yenilikler ve değişimi sunmaya devam edeceğiz.”
Dünyanın önde gelen perakende ve moda markalarından Brooks Brothers’ın Global Başkanı Andy Lew, ‘200 Yaşında Bir Efsane’ başlıklı oturumunda markanın tarihçesini ve yönetim süreçlerini gündeme alırken şu ifadeleri kullandı: “Brooks Brothers olarak 200 yılımızı geride bıraktık. ABD’nin 1818’de kurulmuş en eski ve en büyük markası konumundayız. Chicago’dan, Eiffel Kulesi’nden ve Özgürlük Anıtı’ndan daha da eskiyiz. Sosyal hareketleri, değişiklikleri hep beraber yaşadık. Peki, nasıl oldu da 200 yıldır başarılı bir marka sürecini yürütüyoruz? CEO’muz hep aynı şeyi söylüyor: “Başarılı olduğumuz için yaşlandık.” Geleneksel konfeksiyonun liderlerinden biri 200 yıldır klasikleşmiş ikonlaşmış hazır giyim üretiyoruz. Şirketimiz kurucusu klasik giyimi tercih etmezdi. Moda meraklısı, yenilikleri arayan ve müşterileri anlatmak isteyen markayı kurdu ve geliştirdi. Yenilikçilik merakı sayesinde 200 yıldır şirket büyüdü ama hala çekirdek değerlere sahibiz. 1865 yılında ilk defa konfeksiyon takımları bizler piyasaya sunduk, gömlekte önemli bir yerimiz var. Müşteri ihtiyaçlarını gideriyor, müşterilerimizi şaşırtıyoruz. Son teknoloji ile geleneksel el işçiliğini bir araya getiriyoruz. Özellikle bize sadık müşterilerimize daha fazla yenilik sunmak, hayatları boyunca kullanacakları ürün ve hizmeti onlara sağlamak istiyoruz.”
Dünyadaki 45 Cumhurbaşkanından 40’ını Brooks Brothers Giydiriyor
Lew konuşmasını şöyle sürdürdü: “Klasik tarz son derece şıktır. Küçük detaylar son derece önemli ve mühimdir. Müşterilerimiz rahat ettirmek istiyoruz. 45 cumhurbaşkanından 40’ını biz giydirdik. Audrey Hepburn’ü de biz giydirdik. Televizyon ve sinemada 100’lerce prodüksiyona imza attık. Leonardo DiCaprio’dan Lady Gaga’ya birlikte çalıştığımız isimler mevcut. Çok çalışan ancak iyi hayatı olan kesimle özdeşleşmiş bir markayız. Müşterilerimizin yüzde 45’i kadın yüzde 65’i erkek ve ortalama gelir seviyesi 100 bin dolar. Sadık müşterilerimizin ortalama alışveriş yılı 10 yıl ve 8 milyon hanede giyiliyoruz. İnternetle ile birlikte mağazalarımızı geliştirdik ve yeni müşterilerimizi kucaklamak istedik. FIAT’ın başkanı özellikle en büyük marka tutkunlarımızdan biriydi. Markanın yeni sahibi ile birlikte gündem tamamen değişti ve yeni müşteri kitlelerine açılmaya başladık. Yeni ve eski müşterilerden tavsiye mektupları aldık. Markanızı dinleyin zaten sizi yönlendirecek. Böylece tüm ürünlerimizi gözden geçirdik, depolarımız dağıtım süreçlerimiz ve kumaşlarımızı gözden geçirdik. Marka özümüzü farklı bir mimari ile sunmaya başladık. ABD ve dünya pazarlarında iyice büyümeye başladık şu anda 45’ten fazla ülkedeyiz. Bu sene itibariyle 850 satış noktası 1 milyar doların üzerinde ciro elde ettik. ABD en büyük pazar. Önümüzdeki iki yıl içerisinde yüzde 50’lik bir dağılım olacak. Bu bakımdan Çin, Hindistan Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa bizim için çok önemli hala geldi.”
‘Aldi’nin Satış ve Kârlılık Modeli’ içerikli oturumu ile Perakende Günleri’18 sahnesine çıkan Foley Retail Consulting Kurucusu Paul Foley: “İndirim marketleri yüksek ekonomi ister. Belli yerlerde iş gücü o kadar ucuz ki süper verimli olsanız da yeterince para tasarrufunuz olmuyor. İş gücü maliyeti ne kadar yüksekse cironuz da o kadar yüksek olur. Özetle şunun altını çizmek istiyorum; perakendeciler olarak indirim yapmak her zaman işe yaramıştır. İnsanlara aradıkları kaliteyi daha düşük fiyata verirseniz kesinlikle denerler ve onu satın alırlar. Sonrasında bu hizmetten memnun kaldıkları için de mağazaya geri gelirler. İstatistikler der ki; bu hizmeti uygulayanlara 2002’de sadece %9 insan giderken, 2022’de bu oranın %16’ya çıkacağı düşünülüyor. Şu an bu oran %14… Müşteri her zaman daha geniş bir seçenek ister ve bunu da ünlü markalardan ister” yorumlarında bulundu.
Türkiye’nin önde gelen restoran zincirlerinden Günaydın Et Restoranları’nın Kurucusu Cüneyt Asan ise ‘Hikâyeniz Yoksa Hikâye Olursunuz’ oturumunda kendi yaşam hikayesinden örnekler vererek Günaydın markasını nasıl kurduğunu anlattı. Asan; “İnandığım bir şey var: Eğer bir hikâyeniz yoksa, hikâye olursunuz. Herkesin bir hikâye yazması gerekir. Bunun için de inanılmaz bir emek vermek zorundayız. Zorlu bir yaşamım oldu; hayatı sokakta öğrendik. Sokakta büyüyenler daha çabuk ilerliyor diye düşünüyorum. Bu bakımdan sizlere tavsiyem, kırılma noktalarını çok iyi değerlendirin hayatınızda… Bostancı’da 15 kasap vardı o dönemde, bunlardan birine çırak oldum. Sahibi acıdı bana ve iş verdi. O gün akşama kadar temizlik yapıp paketleri arabaya götürdüm. Adalar’a gidenler zengindi ve paketlerini arabalarına götürünce bahşiş veriyorlardı. Birileri elime para veriyordu, acayip bir şeydi. O gün bir hayal kurmaya başlamıştım. O hayal bugün gerçek oldu ve Günaydın olarak 45 şube 2.500 çalışan ile Türkiye’ye, ülkeme değer katıyorum. İnanmak ve emek vermek bir marka yaratmak ve ülkemize katma değer sağlamak için her şeyden çok önemli…”