Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Merhabalar, ismim Süleyman Yılmaz 35 yaşındayım. 2010 yılında Bilinçli Tüketici Mağazaları şirketinde finans ve muhasebe yöneticisi olarak çalışmaya başladım. 2013 yılından itibaren de BTM Genel Müdürü olarak görevime devam etmekteyim.
BTM Mağazası oluşumu hakkında bilgi verir misiniz?
Bilinçli Tüketici Mağazaları 2005 yılından itibaren perakende mağazacılık alanında hizmet vermeye başladı. Mağazalarımız bünyesinde; kadın, erkek ve çocuk giyimin yanı sıra ayakkabı ve aksesuar gruplarını barındırmaktadır. Firmamız; sürekli kendini geliştirerek moda ve kaliteyi buluşturan, bunun yanında uygun fiyat koşulunu da sağlayan bir mağazacılık modeli sunmak amacıyla yola çıktı. Bu ilke doğrultusunda ilerleyerek 2019 yılı itibariyle Türkiye genelinde 62 şubeye ulaşmış bulunmakla birlikte, btmmoda.com adresi üzerinden online alışveriş hizmeti sunmaktayız.
Cadde mağazalarınız da var, son dönemde AVM Sektöründe de hızlı bir giriş yapıp, yoğun ilgi görüyorsunuz. Başarınızın sırrı nedir?
Başlarda yola çıkış rotamızda alışveriş merkezlerinde mağaza açmak gibi bir planımız yoktu. Eskiden temel düşüncemiz AVM maliyetleri yüksek olduğu için müşterilerimizle ekonomik mağaza alanında buluşmaktı. Günümüzde toplumun her kesimi alışveriş, yeme-içme, kültür sanat etkinliği veya sadece dolaşmak için AVM’lere giriyor. Alışveriş merkezlerinin yaygınlığı ve ulaşım kolaylığı bizler için de hedef kitlemizle buluşma olanağı ortaya çıkarmış oldu. Tek bir platformda ürün/fiyat karşılaştırmasının da yapılabileceği bu ortak pazar alanı aslına bakarsanız kendimizi ifade etmemiz anlamında önümüzü açtı. Müşteriler benzer ürünlerin, hatta bazen aynı ürünlerin marka etiketi sayesinde ne kadar farklı fiyatlara bulunabileceğini birebir deneyimlemiş oluyor.
Tek bir mağazadan çoğu ihtiyacımızı karşılayabiliyor olmak artık günümüzün ve yoğun günlük tempoların bir beklentisi. Biz de bebek, çocuk, genç, kadın ve erkek nezdinde monttan çoraba, spor ayakkabıdan abiye ayakkabıya hatta plaj havlusuna dek sezonun ihtiyacı olan ürünleri çeşitlilik ve ‘ekonomik olma’ ilkesiyle tüketiciye sunuyoruz. Tüketicinin ilgisini çekmeye ve beğenisini kazanmaya başladığımız noktada da reyonlarımızı ve ürün alt gruplarını çeşitlendirerek bu kez de tüketicinin alışveriş alışkanlığına yönelik ürün yönetimi yapmaya başladık. Artık mağazalarımıza giren bir misafirimiz kendisi veya ailesi için giyim, ayakkabı ve aksesuar alışverişini gerçekleştirebilmektedir.
Bizim temel ilkemizi kar marjlarını minimum düzeyde tutmak oluşturuyor. Karlılığı etkileyen en temel etken; mağazacılık masraflarıdır. Kendi masraflarımızı minimumda tutarak ve en önemlisi yoğun araştırma ve emek gerektiren satın alma sürecinden sonra mağazada dudak uçuklatan değil, yüz güldüren fiyat etiketlerini ürünle birleştirmiş oluyoruz. Başarımızın sırrı da bu noktada açıklığa kavuşmuş oluyor.
Oldukça kaliteli ürünleri çok uygun fiyatlarla satıyorsunuz. Ürünlerinizi nasıl belirliyorsunuz? Fiyatları cazip hale getirmek için nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?
Firmamızın temel ilkesini oluşturan konu da bu zaten. Müşterilerimize ürünlerimizi en uygun fiyattan ulaştırabilmek. Özellikle fiyatlandırma konusunda ‘Nasıl bu fiyatlara ürün satabiliyorsunuz?’ sorusuyla çok sık karşılaşıyoruz. İşin biraz da teknik boyutuna değinecek olursak firmamızda genel olarak giyim, ayakkabı ve aksesuar gruplarının satınalma birimleri bulunmaktadır. Bu ekipler Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki fuarlara katılır, sanayi merkezlerini yerinde gezerek inceler, üreticiler ile buluşup, ürünlerini karşılaştırır, tüketici profilimizi tatmin edecek ürünü seçer ve daha önce de belirttiğim gibi düşük karlılığı ilke edinerek son fiyatlandırmasını yaparlar. Yerli üretici ile yaptığımız iş birliklerinin her zaman olumlu dönüşlerini aldık. Kendi mağazalarımızda istihdam sağlarken yerli üreticiden ürün alarak onun da üretim ekonomisinde varlığını sürdürmesine katkı sağladık. İşin özü; beklentiyi doğru tespit ederseniz ona yanıt bulmanız karmaşık olmuyor.
Türkiye de perakende sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye Avrupa’nın “en genç ülkesi”. 13 milyona ulaşan genç nüfusuyla Belçika’dan Yunanistan’a İsveç’ten Macaristan’a Avrupa Birliği (AB) üyesi 20 ülkenin nüfusunu geride bıraktı. 15-24 yaş arasındaki nüfus ülke nüfusunun yaklaşık %16’sını oluşturuyor. Bu da gösteriyor ki, Türkiye’de perakendeye genç nüfus yön veriyor. Genç nüfusun internet kullanım oranının %93’lere çıkması da önümüzdeki süreçte geleneksel perakendenin yanında e-ticaret payını da genişleteceğini gösteriyor.
İç piyasada 2019 yılı perakende mağazacılık açısından çok parlak ve verimli bir yıl değildi. Ne yazık ki uzun yıllardır varlığını sürdüren firmalar küçülmeye gitti veya ticari faaliyetlerine son verdi. Küresel ölçekte ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlikler nedeniyle tüketici güvenindeki kırılgan seyrin önüne geçilememesi böyle bir etkiye neden oldu.
Diğer yandan teknolojik gelişmeler, küresel ekonomideki değişim, hızlanan şehirleşme, iklim değişimi ve demografik değişikliklerin diğer sektörlerde olduğu gibi perakende sektöründe de yarattığı yoğun dönüşümü gözlemlemekteyiz. Etkilerini en az düzeyde hissetmek için de önlemlerimizi almaktayız.
2020 hedefleriniz nelerdir?
2005 yılında mütevazı bir girişim olarak sektöre adım attık. Aradan geçen yaklaşık 15 yıllık süre sonunda çalışanlarımızın emekleriyle, ülkemizin çeşitli bölgelerinde 62 şubeye ulaşmış bulunuyoruz. Genel olarak firmamızın kuruluşundaki samimiyeti ve yola çıkış ilkesine bağlı kalarak yeni mağazalar açıp, genç, dinamik ve perakende mağazacılığı meslek edinmiş arkadaşları bünyemize katmayı, daha çok il ve ilçede bulunmayı hedefliyoruz. Bundan önceki yıllarda olduğu gibi 2020 yılını da aynı hedefler doğrultusunda geçirmeyi planlıyoruz. BTM ile büyüyen değer aslında “bilinçli alışveriş” bilgisi olacaktır. Tüketici ihtiyaçlarını bütçesi doğrultusunda karşılamayı seçtiği ve bizi tercih etmeyi sürdürdüğü sürece biz de büyümeyi sürdüreceğiz. Tabi bu süreci de istikrarlı bir şekilde gerçekleştirmek durumundayız. İstihdam sağladığımız ve aile olarak gördüğümüz çalışanlarımıza karşı da sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Ekonomik verilerdeki değişiklikleri iyi analiz ederek büyümeye yönelik adımlarımızı atarken seçici davranmaya devam edeceğiz.