Aykut Arslan « Mall&Motto

16 Nisan 2024 - 18:27

Aykut Arslan

reklam
Aykut Arslan
Son Güncelleme :

05 Mart 2020 - 12:47

501 views
reklam

Günümüzde online mağazacılık; online alışverişe özel yapılan indirimleri, mağazadan ücretsiz al uygulamaları ve daha kolay alışveriş fırsatları ile müşterileri cezbetmeye devam ediyor. Sizce online alışveriş AVM’leri nasıl etkiliyor, olumlu-olumsuz yansımaları nelerdir?

Hızla dijitalleşen dünyamızın gözardı edilemeyecek bir parçası artık e-ticaret veya online alışveriş. Perakende sektöründe online gerçekleşen satışların artık %30 oranına yaklaştığını görüyoruz. Öngörülen trendler bu artışın devam edeceği yönünde. Teknolojik gelişmelerin sağladığı hizmetlerin avantajlarıyla rekabet etmek AVM’ler açısından pek kolay değil. Ama bu gerçekle yüzleşmek durumundayız. Aynı ya da benzer ürünleri satarken müşteriyi AVM’ye nasıl getireceğiniz sorusunun cevabı aslında çözümün yolunu açacak. Bu noktada fiziksel mağazaların müşterilerin ihtiyaçlarına göre hızla dönüştürülmesi gerekiyor. Yani alışverişe ihtiyaç boyutunun yanısıra eğlenceli deneyim boyutunu eklemek şart. Müşteri katılımlı deneyim alanı olmalı mağazalar. Mağazalarla birlikte AVM’nin de yaşam merkezi yönünü ve sosyalleşme alanlarını daha etkin şekilde öne çıkarmalı. Bilinçlenen tüketicinin duyarlılık gösterdiği sosyal, çevresel ve kültürel hassasiyetlerini de dikkate alarak alternatif mağazacılık modelleri de gündeme gelmeli.

Teknolojinin akıl almaz gelişimi ve beraberinde getirmiş olduğu dijital platformlar (Sosyal medya hesapları) ile her marka kendi takipçisini yaratmak durumunda. Sayapark olarak dijital platformları etkin kullanarak projeler yaratıyor musunuz? Bu projelerden beklentiniz nedir? Size yeni müşteriler sağlıyor mu?

Teknolojinin getirdikleri aslında hem risk hem çözüm. E-ticaretin tüketiciyi hızla cezbetmesine karşın dijital platformlar en güçlü iletişim kanalımız. Kampanyaları, indirimleri, çekilişleri, etkinlikleri, projelerimizi en çabuk duyurabileceğiniz alan sosyal medya. Bu sayede müşterilerin taleplerine etkili çözümler geliştirebiliyoruz. Müşterinin kalıcı aidiyet duygusunun yaratılmasında sosyal medyanın önemi giderek artıyor. Ancak, her şey profesyonel olarak müşteri odaklı sorumluluklarınızı yerine getirmenize bağlı. Yoksa sosyal medyanın etkisi sınırlı kalır. Mesela Ocak ayında gerçekleştirdiğimiz film galası etkinliğiyle ilgili çekiliş sayesinde 2 bin ilave takipçi kazandık birkaç günde. Beğeni sayısı da oldukça yüksekti. Ama daha güzeli etkinliğin profesyonelce gerçekleştirilmesi ve oluşturduğu enerjinin büyüklüğüydü. Bunu çok rahat hissedebiliyorsunuz. Benzer projelerle devam edeceğiz.

Dijital platformda yüz binleri aşan takipçileriyle influencer’lar artık ünlü isimler kadar önemli ve fenomen durumundalar. Son dönemde AVM’lerin hem dijital alanda hem de etkinlik olarak influencer’lar ile birlikte çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu çalışmalardan beklenen geri dönüş sizce nedir ve AVM’ye katkısı ne yönde oluyor?

İnternet fenomenleriyle çalışmak bir yol. Çok hızlı bir görünürlük sağlayabilirler. Ancak, müşteride kalıcı aidiyet duygusu oluşturması bakımından kısa zamanlı etki yarattığını düşünüyorum. Hızlı yanıp sönen lamba gibi. Unutmayalım ki sosyal medya zaten kendi içinde değişim demek. Hızlı değişim, anında etki, dinamizm ve iki taraflı iletişim. Onun için influencer etkisi yerine sosyal medyanın etkili ve doğru kullanımı ve etkinlik-deneyim odaklı bir stratejinin daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Sayapark AVM olarak motto’nuz nedir?

“Onlarca Yeni Marka Çekim Gücü Yüksek Bir Farkla” anlayışıyla yola çıkan bir proje SAYAPARK. Doğru marka karmasına ulaşmak için sürekli olarak marka performanslarını takip ediyoruz.

Her AVM’nin ön planda tutmak istediği; mimarisi, marka karması vb. gibi birçok özelliği var. Sizin için Sayapark’ın en özel ve ön planda olan özelliği nedir?

Bence SAYAPARK’ın güçlü özelliği mottosunda altı çizildiği gibi mimarisi ve marka karması. Klasik alışveriş merkezi mimarilerinden farklıyız. Yatay mimari ağırlıklı olan ana binadan ayrı 3 blok şeklinde bağımsız restoran alanlarımız var. Tüm alanlarda Akdeniz ruhunu yansıtan açık ve ferah bir iklim var. Mağazalar arası geçişler oldukça kolay. Ana cephedeki meydanlarda kurgulanan mekanların güçlü bir çekim etkisi sözkonusu. Bu değişik mimari özellikler farklı beğeni ve ihtiyaçlara cevap veren markalarla birleşerek geniş bir yelpazeyle müşterilerimizin karşısına çıkıyor. Mersin’in batı yakasında hayatın merkezinde biz varız.

Alışveriş ve yaşam merkezi olarak, sosyal projelerde yer aldınız mı/alacak mısınız?

Sosyal sorumluluk projeleri önem verdiğimiz alanların başında geliyor. Yeni açılmış olmamıza rağmen hemen bu projelerin içinde yer almaya başladık. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Sarıkeçili Yörük ailelerin kırsal bölgelerde yaşayan çocukları için yürüttüğü projeye katıldık. Proje kapsamında SAYAPARK’ı ziyaret eden çocuklarımıza ilk sinema deneyimlerini yaşattık, onları yemek katında misafir ettik. Yine İl Emniyet Müdürlüğü’nün benzer bir projesi kapsamında 250 civarında dezavantajlı çocuğumuzun sinema deneyimine vesile olduk. Mezitli Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz projede Cumhuriyet Ortaokulundaki hiç sinemaya gitmemiş öğrencileri sinemayla buluşturduk. Daha geniş kapsamlı ve farklı içeriklere sahip sosyal sorumluluk projelerinde SAYAPARK’ı göreceksiniz.

Müşterilerinize özel, lokasyon faktörünü de dikkate alarak hazırladığınız marka karmanızın analizlerinizi nasıl sağlıyorsunuz?

Mersin’in batısına uzanan turistik sahil bölgelerine en yakın mesafedeki alışveriş ve yaşam merkeziyiz. Yıl boyunca çevre illerden gelen 1 milyonu aşkın yerli turist müthiş bir potansiyel yaratıyor. Zaten Üniversite öğrencilerinin ilk tercihiyiz. Mersin’deki yeni modern yapılanmanın ve nitelikli müşteri segmentinin tam ortasındayız. Marka karmasında öncelikle bu demografik yapıyı göz önünde bulunduruyoruz. Diğer yandan marka performanslarını sürekli takip ediyoruz. Müşterilerimizle doğrudan ve sosyal medya üzerinden iletişimlerimizde markalara yönelik marka beklenti ve yorumlarını dikkate alıyoruz. Bu yolla doluluk oranlarımız en yakın zamanda %97’ye ulaşacaktır. Görüşmeleri devam eden bazı markaları Mersin’e getirerek, hem ziyaretçilerimize dengeli bir yelpaze sunacağız, hem de karşılıklı marka değerlerini yükseltecek akılcı adımlar atmış olacağız. Analizlerimizi doğrular nitelikte, marka karmasının müşteri profiliyle birebir örtüşmesiyle sadık ziyaretçi sayımızı önemli oranda arttırdığımızı görüyoruz.

Yeni hizmet hayatına başlamış bir AVM’nin artı ve eksileri nelerdir? Sizce dikkat edilmesi en önemli şeyler nelerdir?

Tüketicinin değerli zamanını daha az harcayabileceği, ucuz fiyat ve ürün çeşitliliğini bulabileceği mağaza karmasından dolayı süpermarketten mağazalara, elektronik eşyadan giyime ve gıdaya kadar çok çeşitli ihtiyaçlarını karşılarken alışveriş deneyimini arttıracak daha çok zaman yaratmasını tüketiciye sağlıyoruz. Ayrıca yaşam odağı olan eğlence, hizmet spor gibi sektörel markalarımızın yanı sıra çeşitli etkinliklerimizle de sosyal bir alışveriş merkezi olmamız bizi avantajlı kılıyor. Sunduğumuz hizmette güvenilir alışveriş merkezi imajımızı koruyabilme adına temizliğin kusursuzluğu, güvenlik zafiyetinin olmaması, havalandırmanın doğru olması, çocuk etkinlik alanları, otoparklar, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyum vb. gibi birçok değişkenin üzerinde sürdürülebilir stratejik çalışmaya bağlı kararları ve doğru eğitimleri dikkat edilmesi gereken en önemli unsur olarak görüyoruz.

Aylık milyonu bulan ziyaretçi sayılarıyla AVM’ler hayatımızın vazgeçilmez bir yaşam alanı. Sayapark olarak mart ayına özel etkinlikleriniz nelerdir?

Mart ayı çok özel bir ay. İlk haftası Deprem haftası. Farkındalık yaratabilme adına AKUT işbirliği ile dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunan ülkemizde vatandaşlarımızın depreme karşı hazırlıklı olmasının sağlanması adına depremin zararlarını en aza indirmenin yollarını ziyaretçilerimizle paylaşacağız.

Yine Mart ayının ilk haftasında Dünyanın En Büyük Futbol Turnuvası Red Bull Neymar Jr’s Five elemesi Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Sayapark Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin katkılarıyla 7-8 Mart’ta Mersin Özgecan Barış Meydanı’nda gerçekleşecek. Bu etkinliğin tanıtım faaliyetleri kapsamında Sayapark’ta 3-6 Mart arasında Red Bull işbirliği ile interaktif etkinliklere yer vereceğiz.


Kadının toplumdaki yerini ve çalışma hayatındaki yerinin önemini simgeleyen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde ise kadınlarımız için birçok aktivitemiz olacak. Bizi özel kılan ise Alışveriş Merkezimizin emekçileri olan tüm kadın çalışanlarımız için Yönetim Ekibi olarak bünyemizdeki emekçi kadınlarımıza çiçek sunarak özel bir kutlama yapmak olacak.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Gününde anma etkinlikleri, Down Sendromu Farkındalık Gününde dezavantajlı çocuklarımızla atölye çalışmaları ve sahne etkinlikleri yapacağız. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Gününde ise AVM ziyaretçilerini tiyatro ile buluşturacağız.

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü’’ için dergimiz aracılığıyla mesajınızı alabilir miyiz?

Sayapark olarak kadın emeği, kadının eğitimi, kadınların çok daha iyi koşullarda yaşama imkanına kavuşması konularında büyük bir hassasiyet taşıyoruz. Kadınlara yönelik atılacak her güzel adımın yanında olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz ve tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun diyoruz.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam