COVID-19 salgını sonrasında tüm dünya yeni şartlara uyum sağlamaya çalışırken, sosyal mesafe kuralı, bir lokasyondaki kişi sayısı, ortamın sıcaklığı, hava kalitesi vb. unsurlar toplum sağlığı için büyük önem taşıyor. Salgınla mücadele için geliştirilen sosyal mesafe bilekliği gibi sensör temelli teknolojik çözümler, toplu kullanıma açık alanlarda sosyal mesafe kuralını denetleyip, ihlal edenleri anlık olarak uyaracak.
Toplam vaka sayısının 5 milyonu
aştığı COVID-19 salgınında dünyanın büyük bölümünde yeni bir evreye
geçiliyor. Salgınının kontrol altına alındığı ve bulaşıcılığının
azaldığı ülkelerde normalleşme sinyalleri verilirken,
salgının tekrar yayılımını önlemek için maske kullanımı ve sosyal mesafe
kuralına uyulması gerekiyor. Sosyal mesafenin fabrika, okul, hastane,
AVM, kafe ve restoran gibi alanlarda düzenli olarak nasıl ölçüleceği
zihinlerde soru işareti oluştururken, çözüm yine
teknoloji şirketlerinden geldi.
Londra’daki kırmızı otobüslerin yakıt tüketiminin takibinden,
Kanada’daki orman yangınları için erken uyarı sistemine kadar pek çok
noktada nesnelerin interneti adı verilen (IoT) sensörler aracılığıyla
çözüm geliştiren, NetOP Teknoloji şirketi, sosyal mesafe
kuralının denetlenmesini sağlayan çözümleri kullanıma sundu. Sensör
temelli teknolojiler geliştiren NetOP Teknoloji’nin, masa doluluk oranı
sensöründen vücut ısısı sensörüne, ortamın hava kalitesini ölçen
sensörlerden kapalı alanda kaç kişinin bulunduğunu ölçen
sensörlere, sosyal mesafe bilekliğinden akıllı mesafe alarm sensörüne
kadar pek çok ilgi çekici ürünü bulunuyor.
Sosyal mesafeye uymayanlar için alarmlar devrede
Sağlık Bakanlığı tarafından normalleşme döneminde uyulması gereken en önemli kural olarak belirtilen sosyal mesafe, toplum sağlığı ve virüsün tekrar yayılımını engellemek için hayati bir öneme sahip. Özellikle zaman zaman sosyal mesafenin kaybolduğu market ve pazar yerlerinde, geliştirilen sensörler kişiler arası uzaklığı gerçek zamanlı ölçerek ihlal edildiği durumlarda sesli ve ışıklı alarmları devreye sokuyor. Aynı zamanda sosyal mesafe bilekliğiyle de kişinin kapalı alanı paylaştığı diğer kişilerle sosyal mesafeye uyulmaması durumunda uyarılar yapılıyor.
Kafe ve restoranlarda doluluk sensörleri iş başında
Kapalı alanlarda sosyal mesafenin yanı sıra doluluk oranı da dikkat edilmesi gereken bir diğer husus. Bu noktada geliştirilen sensörlerle kapalı alanlardaki aktif kişi sayısı ölçülerek yeni girişler önlenecek. Kafe ve restoran gibi alanlarda ise masalardaki doluluk oranı ve sosyal mesafe takip edilerek gerekli uyarıların yapılması sağlanıyor. Geliştirilen sensör teknolojisinde günde yüzlerce müşteriyle temas eden çalışanlar da unutulmadı. Akıllı mesafe alarm sensörü ile çalışanlar ile müşteriler arasındaki mesafe düzenli olarak denetlenerek ihlal edilmesi durumunda uyarı verilebilecek.
Evde karantina, IoT teknolojisiyle denetim altında
COVID-19 hastalarının büyük bir bölümü hastalığın hafif seyri nedeniyle evde tedavi altına alınıyor. IoT çözümlerinden biri olan EvdeKal sensörü ile karantina kurallarına uyulup, uyulmadığı uzaktan takip edilebiliyor. Tedavi gören hastaların yanı sıra risk gurubundaki kişiler için de tercih edilen sensörler; küçük boyutlu, su geçirmeyen ve uzun ömürlü bir pile sahipken, çıkarılamayan bir kayışı bulunuyor. Kesilip atılması durumunda ise yetkililere uyarı veriyor. Sağlık çalışanları, yalnız yaşayanlar, bakım evi konukları ve toplu taşıma araçlarında çalışan şöförler gibi risk altındaki diğer kesimler için geliştirilen vücut ısısı sensörü ise yeni tip koronavirüsün en yaygın belirtisi olan vücut ateşini, belli aralıklarla ölçerek kişiyi bilgilendiriyor.
“Covid-19 ile mücadele çözümlerini Türkiye pazarına sunmaktan dolayı gururluyuz”
IoT temelli teknolojileri 50’den fazla ülkeye ihraç eden Hollanda merkezli NetOP Teknoloji, IoT alanındaki çözümlerini, ülkemizin %100 Türk sermayeli en büyük SAP İş Ortağı Detaysoft ile Türkiye’de ve tüm dünyada yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş olan Covid-19 ile mücadele çözümlerini Türkiye pazarına sunmaktan dolayı gururlu olduklarını belirten Detaysoft Genel Müdürü ve NetOP Teknoloji Yönetici Ortağı Alkin Aksoy, sözlerine şöyle devam ediyor: “Güvende ve sağlıklı kalmak için sunduğumuz IoT çözümleri, başkalarıyla etkileşimde bulunulan başta AVM, okul, fabrika, hastane, havalimanı ve iş yerleri olmak üzere, yeni normale alışmaya çalışan tüm dünyanın ajandasında yer alan önemli bir konu. Biz Detaysoft olarak bu çözümleri sunmanın yanı sıra yine NetOP Teknoloji iş birliği ile bugün en önemli gündemimiz olan Covid-19 önlemleri kapsamında akıllı sağlık uygulamalarından başlayarak işletmelerin Endüstri 4.0 dönüşümleri, akıllı şehirler, akıllı havalimanları, akıllı tarım, akıllı lojistik gibi pek çok alanda geliştirilen sensörlerin tasarımından üretimine, yönetim platformlarından verilerinin analiz edildiği yapay zeka katmanlarına kadar uçtan uca anahtar teslim projeler yürütüyoruz. Sanayi Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezimiz ve yerli teknoloji çözümlerimizle, TÜBİTAK projeleri ve üniversite iş birlikleri ile yazılım ihracatına odaklıyız.”