Nevzat YAVAN « Mall&Motto

19 Nisan 2024 - 07:17

Nevzat YAVAN

reklam
Nevzat YAVAN
Son Güncelleme :

20 Ağustos 2020 - 14:32

554 views
reklam
  • Esas Gayrimenkul’un faaliyetleri/yatırımları hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul yatırım firmalarından biri olarak alanında uzman ekibimiz ile uzun vadede değer yaratan projeler geliştiriyor ve yönetiyoruz. Yurt içi ve yurt dışında toplamda 3 milyar Euro yatırımla 945 bin metrekare kiralanabilir alanda, çevre dostu olan ofis, konut, alışveriş merkezi ve otel projelerine imza attık. Yurt dışında Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, İskoçya, Almanya, Hollanda, Belçika ve İspanya olmak üzere toplamda 8 ülkede projelerimiz mevcut. Türkiye genelinde 7 alışveriş merkezi, 3 ofis binası, 1 konut ve 1 otel projesini hayata geçirdik. Yönetimini üstlendiğimiz 3 alışveriş merkeziyle beraber toplamda 63 projeyle alışveriş merkezi, otel ve ofis binalarına yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

  • Konya Kentplaza AVM iş birliği ve yönetimi alınan diğer AVM’ler hakkında ne söylemek istersiniz?

AVM yönetimi alanında da genişlemeyi sürdürüyoruz. Yönetimini üstlendiğimiz MalatyaPark ve Gaziantep Sanko Park AVM’ye ek olarak Konya Kentplaza AVM ile de iş birliğimizi başlattık. Sektörün önde gelen gayrimenkul geliştirme firmalarında biri olarak, Kentplaza AVM’nin, kiralama ve yönetim başta olmak üzere bundan sonraki tüm süreçlerine sahip olduğumuz deneyim ve tecrübeyle rehberlik edeceğiz. 2012 yılında kapılarını açan, toplam 40.000 metrekare kiralanabilir alanda hizmet veren Kentplaza AVM, Konya’nın sosyal yaşamında önemli bir yere sahip. Esas Gayrimenkul olarak, önümüzdeki dönemde yeni iş birlikleriyle AVM yönetimi alanında faaliyetlerimize devam edeceğiz.

  • AVM’lerinizin açılış sürecinden ve bu kapsamda alınan önlemlerden bahsedecek olursak…

Esas Burda AVM’leri, normalleşme döneminin başlamasıyla birlikte 1 Haziran’dan itibaren yeniden hizmet vermeye başladı. “Burda Sağlığınız Esas” sloganıyla kapılarını açan AVM’lerimizde tedbirler hassasiyetle uygulanıyor, AVM ziyaretçilerinin ve çalışanların sağlığına maksimum özen gösteriliyor. AVM’lerimiz T.C. Sağlık Bakanlığı’nın mevzuatları doğrultusunda en iyi yöntemlerle temizleniyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında AVM’ye giren herkesin ateşi termal kamerayla ölçülürken, her işyeri için de ayrı ayrı sosyal mesafe kuralları getirildi. İçeride kaç kişinin bulunduğu kurulan kamera sistemiyle eş zamanlı olarak tespit ediliyor. İklimlendirmede %100 taze havalandırma kullanılıyor. İklimlendirme cihazları, taze hava girişi sağlayan klima santrallerinin değişimi ve dezenfeksiyonu ile %100 taze hava 24 saat korunuyor, ziyaretçiler sağlıklı nefes alıyor. Zorunlu maske uygulaması sürerken, ziyaretçi yoğunluğunun olduğu bölümlerde rutin dezenfeksiyon işlemlerinin artırılması ve devamlı kontrol edilmesi için özel hijyen ekipleri bulunuyor. Ziyaretçilerimiz, AVM içerisinde görünür alanlarda konumlandırılmış dezenfektan ünitelerine kolaylıkla ulaşabiliyor, ayrıca Danışma Bankosu’nda da dezenfektan temin edebiliyor. Her sabah ve her gece düzenli olarak temizlik yapılıyor, temizlik işlemi gün içerisinde de saat başı tekrarlanıyor. Mağazalar düzenli olarak denetleniyor ve uzun süre koruma sağlayan Nano-Clean uygulaması yapılıyor.

  • Pandemi döneminde ne gibi önlemler aldınız?

Pandemi süreci her sektör gibi perakende sektörünü de etkiledi. Bu dönemde AVM ziyaretçilerimizin, iş ortaklarımızın ve ekip arkadaşlarımızın sağlığına öncelik verdik. Bu kapsamda yetkili mercilerin yönlendirmeleri doğrultusunda gerekli tüm adımları attık. Pandemi dönemi içerisinde kiracılarımızı destekleyici çalışmalar yaptık. Kiranın yanı sıra nisan ve mayıs aylarında, iş ortaklarından işletme gideri almayacağını belirten ilk firmalardan biri olduk. İş ortaklarımızdan, 20 Mart’tan başlayarak, mayıs ayı sonuna kadar olan dönem için de kira almadık. Haziran, temmuz ve ağustos aylarını kapsayan 3 aylık dönem için sabit kira uygulaması yerine, mevcut kira sözleşmelerinde yer alan ciro oranları üzerinden ciro kirası uyguluyoruz. Aynı zamanda mart ayı öncesi borçları ile ilgili vadelendirme yapacağımızı, ileri vadeye erteleyeceğimizi de iş ortaklarımıza belirttik. Güçlü bir geri dönüş için açılış tarihini birlikte planladık. Tüm sektörler için zor olan bu süreçte iş ortaklarımızı dinliyor, empati yapıyoruz.

  • Son dönemde sektördeki trendler nelerdir?

Dijital dönüşüm trendi son dönemde daha da ön plana çıkıyor. Dijital dönüşümün içerisinde hem teknoloji hem insan var. Online ve offline perakendeyi birbirine rakip olarak değil, birbirini tamamlayan iki etken olarak görmek gerekiyor. Dijital dönüşüm yaygınlaşsa da belirli bir kitlenin geleneksel alışveriş alışkanlıkları devam ediyor. Dijital ve geleneksel ticaret ayrılmaz birer bütün… Bu iki sektör bir bakıma birbirinden besleniyor. İnsanlar her ne kadar akıllı telefonlarına bağlı yaşasalar da fiziksel mağazalardan vazgeçmiş değiller. Takip ettikleri markaların fiziksel bir varlıklarının olmasına dikkat ediyorlar. Aynı zamanda insanlar sosyalleşme ihtiyacı için AVM’leri tercih ediyor. AVM’ler de online alışveriş yapan müşterileri sadece mağaza karmasıyla değil, farklı sosyal imkânlarla kendilerine çekiyor. AVM’ler artık sadece adında geçtiği gibi alışveriş merkezleri değil; sosyalleşme alanlarına dönüşmüş durumda. Markalar dijital dönüşüm kapsamında çok kanallı müşteri deneyimi sunuyor, online ve offline’ı daha entegre şekilde kullanıyor. Biz de AVM’lerimizi sadece alışveriş odaklı tasarlamıyoruz. Yeni nesil alışveriş ve yaşam merkezlerimizin sunduğu sinema, tiyatro, gösteri merkezi, yeme-içme alanları gibi noktalar, ziyaretçi trafiğini sürekli üst seviyede tutuyor.

  • Online alışveriş-dijital dönüşüm konusunda ne gibi çalışmalarınız var?

Dijital dönüşüm o kadar hızlı ilerliyor ki bizler de pazarlama stratejilerimizi, iş yapış şekillerimizi ve iş süreçlerimizi bu değişimlere ve yeni teknolojilere göre sürekli yeniliyoruz. Yaşanan dönüşümü firmamız için bir avantaj olarak görüyoruz. İş birliği içerisinde, hızlı hareket eden çevik yapımızla bu kapsamlı dönüşüm sürecine ayak uyduruyoruz. Özellikle mobil ve omni-channel çözümlerini iyi uygulayıp, dijital dönüşüm sürecini başarı ile devam ettiren AVM’ler, ciro ve kârlarında artış sağlıyor. Bugün, genç tüketiciyi kazanmak istiyorsanız mobil odaklı bir omni-channel stratejisi ile birlikte dijital pazarlama araçlarını kullanmanız gerekiyor. Değişen tüketici alışkanlıklarının farkındayız. Dijital dönüşüm sürecimizi kendi içimizde sürekli geliştiriyoruz. Dijital strateji master planımızı bitirdikten sonra ikinci fazda uygulama sürecine başlayacağız. Alışveriş merkezlerimizdeki iş ortaklarımızla beraber, her iki tarafın ortak faydası adına çalışmalar gerçekleştireceğiz. Tüm yatırımlarımızı insan kaynakları ve teknoloji odaklı gerçekleştiriyoruz.

  • Sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk alanına neler yapıyorsunuz?

Topluma fayda sağlayacak projelerle adımızdan sıklıkla söz ettiriyoruz. Pandemi ile mücadeleye katkı sunma amacıyla, alışveriş merkezlerimizin hizmet verdiği şehirlerde Sağlık İl Müdürlükleri ile ortak çalışma yaparak maske ve tulum bağışında bulunuyoruz. Sokak hayvanları için faaliyet gösterdiğimiz şehirlerde belediyeler ile iş birliği içerisinde hareket ederek, mama istasyonları kuruyor ve hayvanlar için mama temin ediyoruz. Her zaman için toplumsal faydayı önceliğimiz olarak görüyoruz. Faaliyet yürüttüğümüz şehirlerde yerel yönetimler ile güçlü ilişkiler kurarak STK’ları destekliyor, ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyecek adımlar atıyoruz. Bulunduğumuz şehirlerde, ticari bir kuruluş olmanın yanı sıra lokal üretimi destekliyor ve lokal girişimlere AVM’lerimizde yer vermeyi kiralama stratejimizin bir parçası olarak görüyoruz. Sorumluluk duygumuz, hareket etme kapasitemiz kadar büyük. Bizi küresel vatandaşlar olarak etkileyen bazı daha geniş sorunlara değinen eğitim, sağlık programlarını destekliyoruz. Sokak hayvanları için çalışıyoruz. Bunun yanı sıra faaliyet gösterdiğimiz bazı şehirlerde spor kulüplerine destek veriyoruz. Aynı zamanda 01 Burda AVM’de yer alan ve Adana’nın sosyal ve kültürel yaşamına büyük hareketlilik getiren Performans Gösteri Merkezi de kültürel sosyal sorumluluk anlamında önemli bir proje olarak öne çıkıyor.

  • Hem Esas Burda markası hem de iş ortaklarınız için yüksek katma değer sağlayacak çalışmalar yapıyorsunuz. Bu konuyu biraz açabilir misiniz?

Esas Burda markası olarak Covid-19 öncesinde kendi ihtiyaçlarımız ve değişen perakendeye ilişkin yönettiğimiz bir dijital dönüşüm projemiz vardı. Covid-19 bu süreci hızlandırdı. Pandemi döneminde sağlık markası olma zorunluluğumuz dışında, perakendenin nispeten hızlanan değişimine hemen ayak uydurma durumu oluştu. İş ortaklarımıza yalnızca “Fiziki bir varlık/property” sağlamak değil, perakende alanında bir “Platform” sağlıyor olma vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Esas Gayrimenkul olarak, sektör paydaşlarımıza COVID-19 sonrası dönem için yön verebilecek ve rehberlik yapabilecek çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede ‘Burdayız’ isimli webinar serisini organize ettik. Bir gayrimenkul geliştirme firması olarak katma değer yaratmayı amaçlıyoruz. Covid-19 sonrası geri dönüş senaryolarımızı hazırlamak ve sektör paydaşlarına yardım etmek en büyük amacımız.

  • B2B etkinliklerinizden ve konsept geliştirme çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Esas Gayrimenkul olarak bugünün değil, geleceğin projelerini yaratma hedefi ile hareket ediyoruz. Farklı beğeni ve ihtiyaçlara cevap veren alışveriş merkezlerimizle ziyaretçilerimize her alanda farklı bir tecrübe yaşatıyoruz. Oyun severlere eğlenceli aktiviteler deneyimleme şansı sunan alanların yanı sıra e-sporcuların kullandığı güncel donanım ve ekipmanlarla konforlu bir ortamda oyun oynamak isteyen herkesin buluşma noktası e-spor arena gibi konseptlerle yer aldığımız bölgenin yaşam ve kültür merkezi olarak öne çıkıyoruz. Peyzaj alanlarımızla ferah bir ortamda paylaşılabilir deneyimler sunuyoruz. Konuklarımıza ulusal anlamda ün yapmış restoran zincirleri ile gastronomi şöleni yaşatıyoruz. Pek çok ilki, yer aldığımız şehirlerin halkıyla buluşturuyoruz. Artık biliyoruz ki deneyim ürünün önünde. O yüzden biz alışveriş merkezlerimizde sadece satın almanın bir yolculuk olmadığını biliyor ve buna çeşitli deneyim unsurları ekliyoruz.  2019 sonunda açılışını yaptığımız 01 Burda, buna iyi bir örnek olarak gösterilebilir. Covid-19 sonrası dönemde, tüketicinin fiziksel alanlarda bulunma arzusu, ürün çeşitliliğinden çok yaratılacak anlarla tetiklenebilir.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam