ANADOLU EFES ŞERBETÇİOTU DİKİM ALANLARINI İKİ KATINA ÇIKARDI « Mall&Motto

29 Mart 2024 - 05:24

ANADOLU EFES ŞERBETÇİOTU DİKİM ALANLARINI İKİ KATINA ÇIKARDI

reklam
ANADOLU EFES ŞERBETÇİOTU DİKİM ALANLARINI İKİ KATINA ÇIKARDI
Son Güncelleme :

11 Eylül 2020 - 17:58

295 views
reklam

Türkiye’de sadece Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetişen şerbetçiotunda hasat gerçekleşiyor. Bölgedeki şerbetçiotu dikim alanını iki katına çıkaran ve kendi geliştirdiği tescilli şerbetçiotu çeşitleriyle çiftçilerin üretim yapmasını sağlayan Anadolu Efes, sözleşmeli alım modeli ile çiftçiyi destekliyor ve yerel kalkınmaya katkı sağlıyor. 

Türkiye’den yıllık ortalama 110 milyon TL tarımsal ham madde alımıyla kendini bir tarım şirketi olarak da nitelendiren Anadolu Efes, şerbetçiotu tarımı ile 6.500 nüfuslu Pazaryeri’nde 11 milyon TL’lik bir ekonomi yarattı.

Anadolu Efes, 1970’li yıllardan bu yana şerbetçiotu tarımının gelişimine önemli katkılar sağlıyor. Şerbetçiotu Türkiye’de bir tek Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetişiyor. Yaptığı çalışmalarla ve çiftçiye verdiği desteklerle 2000 yılında 709 dekar olan şerbetçiotu dikim alanını günümüzde 1.500 dekara çıkaran Anadolu Efes, aynı zamanda 7 adet şerbetçiotu çeşidi geliştirerek, bunları tescilledi. Yeni çeşitler geliştirmek için de 38 farklı şerbetçiotu çeşidi üzerinde Ar-Ge çalışmaları sürüyor.

Pazaryeri’nde şerbetçiotu yerel halkın önemli gelir kaynaklarından biri

Yaklaşık 6 bin 500 kişilik Pazaryeri nüfusunun dörtte biri geçimini şerbetçiotu ile sağlıyor. Şerbetçiotu Pazaryeri’nde en yüksek ekonomik değer yaratan tarımsal ürün. Çiftçilerle omuz omuza çalışan Anadolu Efes, ham maddesinin kalitesini güvence altına almak için çiftçilere kendi tescilli şerbetçiotu çeşitlerini dağıtıyor, tarım eğitimleri veriyor ve tarlada işleri kolaylaştıracak araçları çiftçilere sunuyor. Pazaryeri’nde yıllık 11 milyon TL dolayında bir şerbetçiotu ekonomisi yaratan Anadolu Efes, çiftçilerle sözleşmeli alım modeliyle çalışıyor ve çiftçiye 10’ar yıllık alım garantisi sunarak, Pazaryeri’nin kalkınmasına da katkı sağlıyor.

Şerbetçiotu çiftçisine COVID-19 desteği

Anadolu Efes COVID-19’un yarattığı zorlu koşullarda da şerbetçiotu çiftçisine destek olmaya devam etti. Şirket, çiftçilere bu yıl da %48’lik bir artışla avans ödemesi yaptı. Böylece çiftçilerin COVID-19 döneminde tarla faaliyetlerine başlarken, nakit ihtiyaçlarını karşıladı.

Ağırbaş: “Kendimizi aynı zamanda bir tarım şirketi olarak görüyoruz”

Şerbetçiotu hasadına katılan Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş şöyle konuştu: “Ham maddelerimizin yarısı topraktan geliyor. Bu yüzden Anadolu Efes olarak tarıma büyük önem veriyor ve bu sektörü çok uzun yıllardır destekliyoruz. Sözleşmeli alım modeli ile çiftçilerimize 10’ar yıllık alım garantisi sunarak, tarımsal ekonomiye sürdürülebilir katkı sağlıyoruz. Bununla birlikte Türkiye’de maltlık arpa tohumu üreten ilk yerli firmayız. Ülkemizde üretilen şerbetçiotunun da tek alıcısıyız. Yıllık ortalama 110 milyon TL’lik şerbetçiotu ve arpa alımıyla tarımsal ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bu anlamda kendimizi aynı zamanda bir tarım şirketi olarak da görüyoruz. Kendi ziraat mühendislerimizin geliştirdiği 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçiotu çeşidimiz bulunuyor. 38 farklı şerbetçiotu çeşidi üzerinde yeni çeşitler geliştirmek için Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Hem tarım hem ürün hem de üretim tekniği anlamında Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmaya devam ediyoruz.”

Şerbetçiotu hassas ve emek isteyen bir bitki

Latince’deki adı “Humulus lupulus” olan şerbetçiotu, mart ayından itibaren toprağın yüzeyine çıkıyor, yaz sonu, sonbahar başı gibi hasat ediliyor. Hassas bir bitki olan şerbetçiotunun tek tek elle toplanması, emek ve özen harcanması gerekiyor. Verimi giderek artan bir bitki olan şerbetçiotu, ilk yıl %20, ikinci yıl %40-50, sonraki yıllarda da daha fazla verime sahip oluyor. 1 dekarlık tarlada dikili 450 adet şerbetçiotu bulunuyor. Her birinin ortalama boyu ise 7 metreye ulaşıyor. Pazaryeri’ndeki şerbetçiotu dikim alanları toplandığında yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğünde bir alana denk gelirken, dikilen şerbetçiotlarının boyları uç uca eklendiğinde 9.000 kilometreyi aşıyor. Nem oranı yüksek bir bitki olan şerbetçiotunun hasattan sonraki altı saat içinde kurutulması gerekiyor. O yüzden de Anadolu Efes’in tesisi, bitkinin yetiştiği bölgede Bilecik, Pazaryeri’nde yer alıyor.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam