Tarımsal üretimin devamlılığı ve güvenilir gıdaya erişim için önemli yatırımlar yapan Migros, tarımda kalite ve verimliliği Vodafone Business Dijital Tarım İstasyonları ile artırıyor.
Migros’un, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yer alan üreticilerinin tarlalarına kurduğu Vodafone Business Dijital Tarım İstasyonları, doğru üretim ve verimli mahsul için çiftçiye erken uyarı sistemi sağlıyor. Migros, Dijital Tarım İstasyonları’nın sunduğu çözüm ve yazılımlar sayesinde, çiftçinin doğru zamanda, doğru ilaçlama, gübreleme ve sulama yaparak, ürün ve çevre sağlığını korumasını, tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemiyle enerji ve su gibi girdi maliyetlerinin azaltılmasını hedefliyor.
Sağlıklı yaşam ve sağlıklı gıda üretiminin sürdürülebilirliği için önemli yatırımlar yapan Migros, tarımsal üretimde kalite ve verimi arttırmak üzere Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Vodafone ile iş birliğine giderek, ‘Dijital Tarım İstasyonları’ kuruyor.
Migros’un üreticilerinin tarlalarına kurduğu Vodafone Business Dijital Tarım İstasyonları ile çiftçiler, fiziken orada bulunmasalar bile cep telefonları üzerinden, tarlalarının durumunu, toprağın nemini ve ihtiyaçlarını kontrol edebiliyorlar. Dijital Tarım İstasyonları ile hayata geçen tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemi, çiftçilere doğru üretim ve verimli mahsul yanında tasarruf fırsatı sunuyor. Akıllı sulama sistemleri, enerji yönetim sistemleri, depo ve tank takip sistemleri gibi tarımsal çözümlere entegre edilebilen Dijital Tarım İstasyonu, toprağın nemini ve kalitesini, hava durumunu anlık takip ediyor; haşere, doğal afet gibi konularda erken uyarı veriyor. Sistem, ilaçlama zamanları konusunda da uyarı gönderiyor. Böylece bilinçli ilaç kullanımı yapılarak, daha sağlıklı ürünler yetiştirilebiliyor. Su ve enerji kaynaklarının bilinçli kullanımının daha da önem kazandığı günümüzde, Dijital Tarım İstasyonu yalnızca gerekli zamanlarda sulama uyarısı yaparak, su ve elektriğin boşa harcanmasının önüne geçiyor.
Satışlarının %77’si tarıma dayalı olan, %65’i ‘İyi Tarım’ sertifikasına sahip sebze-meyve ürünlerini tüketiciye ulaştıran Türkiye’nin öncü perakende zinciri Migros, Vodafone Business’ın Dijital Tarım İstasyonu çözümü ile mağazalarında satışa sunduğu ürünlerin kalitesini, miktarını ve stoklarını daha da iyi yönetebiliyor. Öncü ve inovatif çözümleriyle sürdürülebilirliği bir kurum kültürü olarak benimseyen Migros, Vodafone Business’ın 10 Dijital Tarım İstasyonu’nu Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki üreticilerinin tarlalarında konumlandırıyor.
Meltem Bakiler Şahin: “Kaynakları doğru ve etkin kullanma fırsatı sunuyoruz”
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, Dijital Tarım İstasyonu’nun hem sağlık hem de verimlilik açısından öne çıktığını vurguladı. Meltem Bakiler Şahin, sözlerine şöyle devam etti: “Vodafone olarak sürdürülebilirliği, iş yapma biçimimizin ayrılmaz bir parçası haline getirdik. Geliştirdiğimiz ürün ve hizmetler, toplumun yaşam kalitesini artırmaya, hayatı kolaylaştırmaya ve dijital ekonomi çağına tam entegrasyona odaklanıyor. Tarım hepimizin geleceği. TÜİK verilerine göre 2019 yılı itibarıyla tarım sektörünün Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’daki payı 275 milyar TL seviyesinde. Büyük bir potansiyel söz konusu ve daha gidecek yolumuz var. Çiftçilerimizin, tarımsal üretim yapan işletmelerimizin doğru bilgi ile yönlendirilmesi, doğru oranda, doğru araçlarla gübreleme, ilaçlama, sulama yapması ürün verimliliğini, kaliteyi ve kazancı artıracaktır. Kaynakları doğru ve etkin kullanarak daha az girdi ile daha çok üretim gerçekleştirilebilecek.
Bugün Vodafone Business’ın sunduğu tarımsal IoT çözümlerinin verimli kullanılması halinde, üretimde ve kalitede en az %25 artış olabileceği gibi, girdi maliyetlerinde de %50’ye kadar tasarruf sağlanabiliyor. Migros’un tarım ve gıdada sürdürülebilirliğe ne kadar önem verdiğini, bu anlamda önemli yatırımlar yaparak Türk tarımına büyük katkı sağladığını biliyoruz. Şimdi Dijital Tarım İstasyonumuz ile biz de bu katkı zincirine destek vereceğimiz için mutluyuz. İnanıyoruz ki, 5 yıl sonra dönüp baktığımızda, Türkiye’de tarım modernizasyon konusunda büyük yol kat etmiş olacak ve biz de öncü aktörlerden biri olmaktan gurur duyacağız.”
Cem Lütfi Rodoslu: “Tarım geleceğimiz. Çiftçimizin emeğinin karşılığını alabilmesi için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz”
İçinden geçtiğimiz bu dönemin, tarımda kendine yeter olmanın önemini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çeken Migros Ticaret A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Cem Lütfi Rodoslu, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki tarım alanlarına kurdukları Dijital Tarım İstasyonları ile çiftçinin sağlıklı ve çevreci üretim olanağının yanında daha az girdi ile daha çok üretim gerçekleştirilebildiğini ve çiftçinin maliyet kalemlerini minimize ederek, üretimde önemli bir verim artışı elde edebildiklerini söyledi.
Rodoslu, şu bilgileri verdi: “Yaşadığımız süreç hepimize, bir ülkenin tarımda kendine yeter olabilmesinin önemini bir kez daha gösterdi. Çiftçilerimizin her zaman yanında olduk ve onları her yönden destekledik. 2010 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde başlatılan ‘İyi Tarım Uygulamaları’ (İTU) standardında üretilen taze meyve ve sebzeyi mağazalarında satışa sunan ilk perakendeci olduk. Bu sayede çiftçilerimizin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan verimli, insan, hayvan ve çevre sağlığını koruyan bir tarım modeline geçmesine destek olduk. Türkiye’nin en fazla meyve, sebze, et ve taze unlu mamulleri satan perakendecisi olarak ciromuzun %77’si tarıma dayalı. Özellikle taze gıdaların kesintisiz üretiminin hem sağlık hem de bulunurluk açısından kritik önemi nedeniyle tarımsal üretimin devamlılığı ve çiftçilerimizin emeğinin karşılığını güvenle alabilmeleri için bütüncül destek sağlıyoruz. Bu yıl Tarım Kredi Kooperatifleri ile olan iş birliğimizi iki katına çıkararak, 100 milyon TL’lik alım yapıyoruz. Çiftçilerin alacaklarını zamanında tahsil etmesini ve böylece daha rahat koşullarda üretim yapmalarını sağlayan finansman modelleri geliştiriyoruz. Vodafone ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliğiyle de çiftçi için önemli maliyet kalemleri arasında yer alan enerji ve su gibi girdi maliyetleri doğru düzeye getirerek, verimliliği artırmaları için teknolojinin desteklediği katkılar sağlıyoruz. Sürdürülebilir tarım hepimizin geleceği.”