Froumann Profesyonel Hava Temizleme Sistemleri Ar-Ge Müdürü Duygu Yalnızoğlu
SORULAR
– Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1984 Eskişehir doğumluyum. Evliyim, 8 yaşında bir kızım var. Metalurji ve Malzeme Mühendisiyim, iş hayatında 14. yılım ve Esalba firmasında Ar-Ge Müdürü olarak görev yapıyorum. İş dışındaki zamanlarımda seyahat etmeyi ve uzun yürüyüşler yapmayı seviyorum.
– Kariyer yolculuğunuzu kısaca anlatır mısınız?
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden 2007 yılında mezun oldum. 2007-2014 yılları arasında Savunma Sanayi ve Havacılık sektöründe faaliyet gösteren Atard Savunma ve Havacılık firmasında pek çok prestijli projede çalışma imkanı yakaladım. 2014 yılında otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde öncü bir firma olan Esalba’ya Ar-Ge Yöneticisi olarak geçtim. Esalba’ya 2017 yılında bir Ar-Ge merkezi kurduk ve ihracata yönelik nitelikli projelere imza attık. Son olarak 2020 yılında Froumann markası ile medikal sınıf hava temizleme cihazları geliştirdik. Havadaki SARS Cov-2, bilinen adıyla koronavirüs’ü filtreleyerek temizlediği kanıtlanan faydalı bir ürün ortaya çıktı. Pandemi dönemindeki yoğun çalışmalarımızın karşılığını aldık diyebilirim.
– İş hayatında kadın ve erkeklerin
eşitliğini sağlamak için sizce neler yapılmalı?
İş hayatında kadın erkek eşitliğinin temellerinin kız çocuklarının eğitim sürecinde atılması gerektiğine inanıyorum. Kız çocuklarına eğitim hakkı verilmesini, hem devlet politikaları ile hem de sosyal sorumluluk bilinciyle onların eğitimli ve meslek sahibi bireyler olarak hayata atılmalarının desteklenmesini bu yolda ilk adım olarak görüyorum. İş hayatında ise kadınlara fırsat verilmesinin yeterli olacağını düşünüyorum, fırsat verildiğinde kadınlar iş yerlerini de aynı evleri gibi benimser, sahiplenir ve çok başarılı işler ortaya çıkarırlar.
– İş kadınlarının – çalışan kadınların yaşadığı en önemli sorunlar sizce neler? Birkaç maddeyle sıralar mısınız? Siz hangi sorunlarla karşılaştınız, tanık olduğunuz veya yaşadığınız enteresan durumlar var mı? Çalışan kadınlar- iş kadınları karşılaştıkları engelleri nasıl aşabilir?
Çalışan kadınların yaşadığı en büyük sorun maalesef ev ve aile yaşamlarındaki sorumluluklarının aynen devam ediyor hatta artıyor olması. Kadın işyerinde başarılı olmaya kariyer yapmaya çalışırken aynı zamanda çocuğunu emanet ettiği kişinin ona nasıl baktığını, yetip yetemediğini düşünür, aklının bir köşesinde çocuğuma yeterince vakit ayırabiliyor muyum endişesi vardır hep. İş hayatına bunu yansıtmadan evine ailesine karşı sorumluluklarını aksatmamaya çalışmak kadınları en çok yoran konudur herhalde diye düşünüyorum. Bu sebeple mesleğini bırakmak durumunda kalan arkadaşlarım var. Bu durum aynı zamanda iş hayatında kadınlara ön yargı ile yaklaşılmasına sebep oluyor maalesef, bir kariyer fırsatı olduğunda kadınların ev ve aile hayatındaki diğer sorumlulukları düşünülerek kariyer fırsatlarında erkeklere öncelik verilmesi sıkça rastlanan bir durumdur.
Kısaca, kadınlara fırsat eşitliği tanınmaması, önyargı, mobbing ve cinsel taciz kadınların iş hayatında karşılaştığı sorunlar..
Ben bu konuda şanslı olduğumu söyleyebilirim her zaman kadınlara fırsat eşitliği sağlayan yöneticiler ile çalıştım.
Kadınların bu engelleri aşabilmeleri öncelikle kendilerine inanmaları ve güvenmeleri ile mümkün. İşini kaybetme korkusu ile susan kadınlar maalesef daha uzun süre bu haksızlıklara maruz kalıyor. İnsanların zihniyetlerini değiştirmek çok zor bu sebeple eğer bir işyerine mutlu değillerse mutlaka başka fırsatlar aramalarını tavsiye ediyorum.
– Sizin mesleğinizi seçmek ve sizin
gibi başarılı bir yönetici olmak isteyen veya bu yolda ilerleyenler kadınlara
rehber olması için yaptığınız işle ilgili, uzmanlığınızın olduğu konuda püf
noktalarını paylaşır mısınız?
İşyerlerinde iki tip çalışan profili vardır birincisi kendisine iş verilmesini bekleyen ve tanımlanan işi yapan, ikincisi gözlemleyen, yaptığı işte gelişime açık yerleri arayan, fikir üreten ve yaptığı araştırmalar ile yöneticisini besleyen.. Ben hep ikinci profil olmaya çalıştım. Daima “ben yaparım” diyerek hem kendi gelişimim hem de çalıştığım firmanın gelişimi için fırsat yaratmaya çalıştım. Bu durum tabi ki konfor alanımdan çıkmamı gerektirdi, daha çok çalışmam, daha çok okumam, risk almam gerekti ancak sonunda bir şeyleri başarmak ve yaşanan iş tatmini hepsine değdi.