ANADOLU EFES’İN 500 MİLYON DOLARLIK TAHVİLİNE YABANCI YATIRIMCILARDAN REKOR SEVİYEDE TALEP « Mall&Motto

28 Mart 2024 - 08:38

ANADOLU EFES’İN 500 MİLYON DOLARLIK TAHVİLİNE YABANCI YATIRIMCILARDAN REKOR SEVİYEDE TALEP

reklam
ANADOLU EFES’İN 500 MİLYON DOLARLIK TAHVİLİNE YABANCI YATIRIMCILARDAN REKOR SEVİYEDE TALEP
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2021 - 15:26

421 views
reklam

Bira sektörünün lider şirketi Anadolu Efes, 2012 yılındaki ihracından 9 sene sonra bir kez daha çok başarılı bir tahvil ihracına imza attı. Türkiye’de “Yatırım Yapılabilir İhraçcı” konumundaki  tek şirket olan Anadolu Efes’in 7 yıl vadeli, % 3,375 faizli 500 milyon ABD doları tutarındaki tahviline yabancı yatırımcılardan 6 kat talep geldi.

Üretim hacmi bakımından Avrupa’nın 5’inci, dünyanın ise 10’uncu en büyük bira üreticisi olan Anadolu Efes, Haziran ayında Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleşik yatırımcılara gerçekleştirdiği çevrim içi roadshow’un ardından 500 milyon ABD doları tutarında tahvil ihracı yaptı. Böylece 2022 yılında vadesi gelen tahvilini refinanse etti. Anadolu Efes, 2012’deki başarılı ihracından 9 sene sonra değişen piyasa koşullarına rağmen faiz oranını korudu. Şirketin %3,5’luk getiri oranı üzerinden fiyatlanmış %3,375 kupon faiz oranı, 7 yıl vadeli ve BBB(-) notlu tahviline Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kurumsal yatırımcılardan 6 katın üzerinde talep geldi.

Anadolu Efes Bira Grubu Başkanı ve CEO’su Can Çaka, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yurt dışındaki başarılı tahvil ihracımız, bizi bu dönemde heyecanlandıran gelişmelerden biri. Türkiye tarihinde yapılan en düşük faizli ABD Doları bazlı tahvil ihraçlarından birini gerçekleştirdik. Bundan önceki en iyiyi de 9 yıl önce yine şirketimiz gerçekleştirmişti. Anadolu Efes’in yönetişim uygulamaları, yurtdışındaki yatırımlarıyla dengeli bir portföy olarak değerlendirilmesi, Rusya’daki, Ukrayna’daki, bölgemizdeki büyüme, yatırımcılarımızın bu fiyatlamada göz önüne aldığı değerlendirme faktörleri. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kurumsal yatırımcılardan 6 katın üzerindeki bu denli yoğun talebin gelmiş olması ve bu kadar düşük bir faizle gerçekleştirilmiş olması oldukça heyecan verici. Bu talep bölgesel bir şirket olarak Anadolu Efes’in güçlü finansal durumuna ve uluslararası konumuna duyulan güveni bir kez daha doğrulamış oldu.”

Anadolu Efes Türkiye’deki tek “Yatırım Yapılabilir İhraçcı” konumunda

Sadece bir günlük çevrimiçi roadshow’da böylesi bir taleple karşılaşmaktan memnun olduğunu vurgulayan Çaka sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Sadece yatırımcılarımız değil, kredi derecelendirme kuruluşları da aynı şekilde Anadolu Efes’in güçlü finansal yapısına, bölgesel bir güç olmasına, operasyonlarının büyümesine ve büyüme potansiyeline bakarak bu kararları veriyor ve kredi derecelendirmelerine de yansıtıyorlar. Bugün iki ayrı derecelendirme kuruluşundan, Standart & Poors ve Fitch Ratings’den, yatırım yapılabilir seviyesinde derecesi olan Türkiye’deki tek “Yatırım Yapılabilir İhraçcı” şirketiz. Biz de bu değerlerle, Anadolu Efes’in operasyonlarının büyüklüğü ve oradan yaratabildiği nakit akışının sürdürülebilirliği konusunda oluşturduğu güvence ile bu refinansmanı gerçekleştirmiş olmasından çok memnunuz” dedi.   

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam