YENİ YIL – YENİ UMUTLAR – GÜZEL GÜNLER VE SİZLER! « Mall&Motto

29 Mart 2024 - 06:25

YENİ YIL – YENİ UMUTLAR – GÜZEL GÜNLER VE SİZLER!

reklam
YENİ YIL – YENİ UMUTLAR – GÜZEL GÜNLER VE SİZLER!
Son Güncelleme :

10 Ocak 2022 - 11:30

278 views
reklam

Çok Değerli Mall and Motto Dergisi Okuyucuları,

Kimilerimizde unutulması çok zor anılar, kimilerimizde hiç unutmayacağımız güzel olaylarla kocaman bir yılı daha bitirdik. Genellikle sonlarda yazılır ancak ben bu defa ilk paragrafta yazayım : Sevdiklerinizle birlikle sağlıkla, bol kazanç ve aşkla dolu çok güzel bir 2022 yılı geçirmenizi diliyorum.

Öylesi bir ülkede yaşıyoruz ki her anı başka bir olay! Bir bakmışsınız haberlerde birileri halay çekiyor, bir bakmışsınız birileri çok sinirlenmiş, kızıp bağırıyor. Ekonomik göstergeler ise gerçekten herkesi hayrete düşürecek şekilde çok hareketli. İnsan ister istemez oturup düşünüyor : Acaba birazdan neyle karşılaşacağız iş dünyasında diye.

Şimdi aklınızdaki karmaşık düşünceleri bir kenara koyun. Sevdiğiniz içecekten alın bir tane ve dikkatinizi bu satırlara verin, başlayın keyifle okumaya.

Hepimizin hayatında bir çok iş ters gidebilir. Biri bitmeden diğeri başlayan bir sürü problem ile boğuşabiliriz. Bu boğuşma bizi çok yorar. Tam da bu noktada size, benim çok sevdiğim bir yönetim gurusu olan Prof. Dr. Ichak ADIZES’in güzel bir cümlesini aktarmak isterim :

“Problemleriniz varsa buna şükredin. Çünkü bu sizin yaşadığınızın işaretidir. Problem yoksa yaşam da yoktur!” der.

Hatta yıllar önce müşterilerinden birine yeni yıl kartı gönderirken şöyle bir not yazar : “Bu yıl geçtiğimiz yıldan daha çok problemlerinin olmasını diliyorum.”

Müşterisi kartı alınca kinayeli konuşur ve der ki : Dost musun? Düşman mı?
Adizes ise efsane cevabını verir : Yaşamanın belirtisidir problemlerle uğraşmak. Şimdi sen söyle bakalım : Yaşamak mı güzel? Yoksa !!!

Önümüzdeki yıl için öngörülen iş dünyası ekonomik şartları pek parlak olmamakla birlikte, krizlerin kendi içinde yeni fırsatlar oluşturabileceğini hatırlatmak isterim. İşte tam da bu noktada bir sorum var : Siz olaylara nereden bakıp, inceliyorsunuz? Sadece krizle beraber ortaya çıkan olumsuzluklara mı odaklanıyorsunuz? Yoksa beraberinde getirdiği fırsatlara da mı odaklanıyorsunuz?

Kendi adıma şunu söylemek isterim : Olumsuz düşünceler olumsuz duyguları hemen besler. Böylelikle ilk önce zihinsel çöküş ve sonrasında da bağışıklık sisteminde çöküş zamanla başlar. Oysa ki bunun yerine yaşanan olaylara biraz da olumlu yanından bakmak gerekir.

Mesela hatırlayın Covid19’un Türkiye’de ilk vakasını. Sonra ve daha sonrasını. Başlarda kim bilir ne hatalar yapıldı! Maddi ve manevi olarak büyük kayıplar yaşandı. Ama artık bu konuda Türkiye’de yaşayan bizlerin 21 aylık çok ciddi deneyimleri var. Bu deneyimler yardımı ile birçok kişinin hayatı “bugün” kurtarıldı, kurtarılmaya devam ediyor.

Lütfen hatırlayın ilk tedavi protokolünü. Bir günde kaç adet ilaç kullanılması gerekiyordu? Mart 2020 de uygulanan tedavi protokolü ile Aralık 2021 de uygulanan tedavi protokolü aynı mı? Hayır, değil; değişti. Edinilen denetimlerle kendi içinde evrildi. Bence önümüzdeki süreçte de evrilmeye devam edecek.

Peki bu krizi bitirdiğimizi varsayalım. Dünyada hayat normale döndü. 5 yıl süresince yaşam güllük gülistanlık oldu. Bugüne kadar yaşadığınız ve edindiğiniz deneyimlerle 2027 yılında tekrar böyle bir küresel sağlık krizi ile karşılaşırsanız ile yapacağınız 3 şey ne olurdu? (yazıp bana gönderin : firat@firatcapkin.com.tr ) Eminin ki çok daha net adımlar atarak önce kendinizi ve sonra sevdiklerinizin hayatını korumaya alacak etkili yöntemleri hemen uygulardınız.

Belki bugün bu durumu yaşamasaydık, gelecekte karşılaşacağımız yeni bir küresel sağlık krizi ile nasıl baş edeceğimizi bilemezdik.

Aslında yine eskilerin bir sözü aklıma geliyor : “Bir müsibet bin nasihattan iyidir!” Vardır bunda da bir hayır diyerek geleceğe odaklanmaktan yana olduğumu söylemek istiyorum.

Ustaya sormuşlar;

-Usta her şeyi kaybettik, ne yapalım?

-Çayı koy, yeniden başlıyoruz!

İşte 2022 yılı belki bizler için de bir şeylere yeniden başlamak için iyi bir sebep olabilir.

“Umut” kelimesi eski Türkçe’de “dilemek, beklentide olmak” anlamını taşır. Farsça da ise “ümit etmek” kelimesinden günümüzde kullandığımız Türkçe’ye geçmiş.

Bende diyorum ki yeni yıl yeni umutlar demek!

Kayahan’dan güzel bir şarkıya hepinizin yeni yılını tekrar kutlar, sağlıklı ve bol kazançlı güzel bir yıl ile karşılaşmanızı dilerim.

-Başlarken yeni güne – Bir umut
-Bir umut içimizde – Yaşamak
-Yaşamak gönlümüzce – Bir ömür
-Bir ömür mutlulukla – Neden olmasın!

Hadi açın bir dinleyin, iyi gelir.

Saygı ve sevgilerimle,

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam