


Ali Bolluk
Suwen Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü
2022 yılının genel bir değerlendirmesini yapar mısınız?
Kasım ayı içinde 2022 yılı üçüncü çeyrek mali sonuçlarımızı açıkladık. Güçlü bir büyüme performansı yansıtan sonuçlara göre, Suwen yılın üçüncü çeyreğinde 304,0 milyon TL net satış elde etti. İlk dokuz aylık dönemde ise net kârımız yüzde 284,7 artışla 116,5 milyon TL; satış gelirlerimiz de yüzde 162,7 artışla 627,2 milyon TL olarak gerçekleşti.
Geçen yılın ilk dokuz ayına göre FAVÖK tutarımız %167,1 artışla 203,8 milyon TL oldu. Suwen bu yılın ilk dokuz ayında 151,3 milyon TL tutarında faaliyet, 116,5 milyon TL tutarında net kâr elde etti. Bu dönemde Türkiye’de 12, yurtdışında 5 yeni mağaza açtık ve toplam mağaza sayımız 154’e yükseldi. Öte yandan Ürdün, Azerbaycan, Katar ve Cezayir’de iş ortaklarımız ile anlaşma sağladık ve münhasır bayilik sözleşmeleri imzaladık.
Suwen olarak 2022 yılını bir önceki seneye göre %158 – %170 arasında bir büyüme oranı ile 930 – 970 milyon TL seviyelerinde kapatacağımızı söyleyebiliriz. 2021 yılında 114,3 milyon TL olarak gerçekleşen FAVÖK’ün 2022 yılında 300 – 330 milyon TL aralığında (%162 – %189 yıllık büyüme),2021 yılında 42,9 milyon TL olarak gerçekleşen net karın 2022 yılında 165 – 190 milyon TL aralığında (%284 – %343 yıllık büyüme) olacağını tahmin ediyoruz.
Pandemi öncesi değerlere sizce dönüldü mü? Bu konuda ki öngörülerinizi paylaşır mısınız?
Bizim de içinde bulunduğumuz KİEP sektörü, pandemi döneminde tüketici ilgisinin arttığı kategorilerin içerisinde yer aldı. Evlere kapandığımız dönemde alışveriş tercihleri ev giyim, iç giyim ve hamile/lohusa gibi özel ihtiyaç kategorilerine yöneldi. Bu süreçte en çok tercih edilen ürün grupları, kadınların her yaş ve ihtiyacına uygun sunduğumuz seçeneklerimizle pijama, gecelik, sabahlık gibi ev giyim kategorisinde oldu. Sokağa çıkma kısıtlamaları, AVM ve mağazaların kapalı olması fiziki alışverişi azaltsa da bu dönemde müşteriler e-ticarete yöneldiler.
Pandemi öncesinde geleneksel ve dijital mağazalardan ürün satın alan müşteri profillerimiz farklıydı. Denemeden satın alma yapmak istemeyen kadınlar, pandemi döneminde zorunlu evde kalma süreciyle birlikte bu kategoride de alışverişlerini dijitale taşımaya alıştılar. Gerek kendi internet sitemiz Suwen.com.tr, gerekse güçlü e-ticaret platformları üzerinden yaptığımız e-ticaret satışlarında önemli bir ivme yakaladık. Birçok mağaza müşterimizi dijital kanallarımızdan sunduğumuz alışveriş deneyimi ile kazandığımızı gördük. Bu durum bize dijital tarafta aslında ne kadar büyük bir fırsat olduğunu ve gidilecek çok yol olduğunu gösterdi.
2022 yılında fiziksel mağazacılığa dönüş ile e-ticaret hacimlerinin toplam satışlardaki payı bir miktar azalsa da tüketici alışkanlıklarındaki değişiklikler ile e-ticaret hacimlerindeki büyümeler devam etti ve 2022 sene sonuna kadar da devam edeceğini öngörüyoruz.
2023 yılı hedefleriniz nelerdir?
Yurt içinde ve yurt dışında yeni mağazalar açarak mağaza ağımızı genişletmeye devam ederken çok kanallı bir satış stratejisi ile sürdürülebilir bir büyüme çizgisi yakalamayı umuyoruz. Her yıl yurt içinde 20 ile 35 yeni mağaza açmayı planlıyoruz.
2022’de Avrupa pazarına hızlı bir giriş yaptık ve Romanya’da dört mağazamızı açtık. Kıbrıs’ta Lefkoşa ve Girne’de 2 mağaza açtık. Bunlara ek olarak yurtdışında münhasır bayilikler vererek; Suudi Arabistan, Kosova ve Kırgızistan’da mağaza açılışlarına yönelik görüşmelerimizi sürdürüyoruz.
E-ticaret kabiliyetlerimizi uluslararası alanda da geliştirmeyi planlıyoruz. Bu anlamda Türkiye’nin en büyük pazaryeri ile birlikte Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa’yı kapsayan önemli bir adım attık.
Enflasyonist ortamda ciro ve harcama kalemlerinin paralel artışı yatırımcı ve kiracıları sizce nasıl etkileyecek?
Enflasyonist durumda ciro ve harcamalar paralel oranda artmakta. Biz perakendeci olarak kira oranlarımızı yıllık ödeme ve planlama çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz için bu durumdan olumsuz anlamda çok etkilenen bir marka değiliz. Üretim ve ürün kısmında ham madde ve yıllık stoklarımızda da benzer politikayı sürdürüyoruz. Bu da bizim olumsuz etkilenmemizi minimalize eden bir yaklaşım oluyor. Tabi genel çerçeveye baktığımızda enflasyonun artması alım gücünü etkilerken, gerçekleşen giderlerde de tedbirleri ön plana çıkartıyor. Biz iç giyim sektörü olarak biraz daha şanslı bir kategoriyiz diyebiliriz.